• Novinky

          • Slávnostné vyhodnotenie šk. roku 2021/22

          • 29.6. 2022 sa po cvičnom požiarnom poplachu na školskom dvore uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie školského roku 2021/22 s nasledovným programom: 

            1. vyhodnotenie a odovzanie cien najlepším jednotlivcom v súčte oboch zberov papiera (1. a 2. stupeň): 

                                                                  1. Gross Matej 3.D, 530kg                                

                                                                  2. Tehláriková Nina 3.A, 477kg

                                                                  3. Pitvorcová Klaudia 3.A, 459kg

                                                                  4. Kamencová Lucia 2.C, 379kg

                                                                  5. Macharová Eliška 2.C, 299 kg

             

                                                                     1. Červeňanová Adela 9.B, 526kg

                                                                     2. Šmida Martin 7.A, 400kg

                                                                     3. Hamaj Vojtech 5.C, 332kg

                                                                     4. Mičková Melisa 8.A, 331kg

                                                                     5. Pilková Tereza 7.B, 288kg

            2. vyhodnotenie a odovzdanie cien víťazným triedam školského medzitriedneho futbalového turnaja:

            v kategórii 5. až 6. roč. vyhrala trieda 6.B, v kategórii 7. až 9. roč. vyhrala trieda 7.C

            3. vyhodnotenie a odmenenie najlepších žiakov prvého stupňa po jednotlivých ročníkoch:

            1. ročník - Viktória Bulejková 1.B, 2. ročník - Lea Findriková 2.A, 3. ročník - Ondrej Čižmár 3.D, 4. ročník - Hanka Čičová 4.D 

            4. vyhodnotenie a odmenenie najlepších žiakov druhého stupňa podľa predmetov:

            SJL- Klačková Liana 8.B, MAT - Ščuroková Slávka 9.A, ANJ - Heribanová Sára 7.C, RUJ - Roxerová Zuzana 7.C, DEJ - Gavenda Timotej 9.A, GEO - Dibala Patrik 6.A, BIO - Nemečková Júlia 7.C, INF - Lajčiak Filip 8.B, VYV - Poláková Barbora 9.B, OBN - Chrastinová Petra 8.A, TSV - Kadlecajová Viktória 8.B 

            5. vyhlásenie najlepších žiakov školy v šk. roku 2021/22

            Slávka Ščuroková 9.A, Patrik Dibala 6.A

            6. ocenený žiak a ocenený pedagóg Mestom Trenčín v tomto školskom roku: 

            Júlia Nemečková 7.C (2. miesto geologická olympiáda) , Mgr. Ľubica Rumanovská 

            7. žrebovanie a odovzdanie cien z Občianskeho združenia Komenský (bezdrôtový reproduktor, gitara, bezdrôtové slúchadlá, prenosný párty reproduktor. Väčšina žiakov našej školy čakala na žrebovanie o ceny z Občianskeho združenia Komenský, dopadlo to nasledovne:

            1. miesto - "párty" reproduktor - Ondrej Hamar 3.D

            2. miesto - bezdrôtové slúchadlá - Karolína Kapuš 4.D

            3. miesto - gitara - Michal Vavruš - 3.B

            špeciálna cena -najviac prinesených vyhlásení - bezdrôtový reproduktor - Martin Jančo  3.D

            8. poďakovanie všetkým žiakom aj učiteľom za tohtoročné mimoriadne výsledky školy - v rebríčku INEKO sa ZŠ Veľkomoravská umiestnila na 2. mieste v Trenčianskom kraji a na 1. mieste v okrese Trenčín!  

            Všetci ocenení dostali aj krásne ceny. GRATULUJEME!!!

            Dovidenia, vidíme sa 5. septembra 2022 o 8:00 na školskom dvore...:)

          • Naše DOMINO 4 opäť zlaté

          • V utorok 28.6.2022 sa v sobášnej sieni Mestského úradu Trenčín uskutočnilo vyhodnotenie 27.ročníka  súťaže v tvorbe školských časopisov. Naše Domino 4 obhájilo zlaté pásmo, čím sa opäť zaradilo medzi najlepšie školské časopisy. Blahoželáme redakčnej rade a už teraz sa tešíme na ďalšie čísla, ktoré nás čakajú v budúcom školskom roku!

          • 7 divov Považia

          • Informácie získané na hodinách si žiaci najlepšie utvrdia na poznávacích exkurziách. Jednou z takých bola v tomto školskom roku aj exkurzia 7 divov Považia, kde žiaci 7. ročníka navštívili niektoré viac či menej známe miesta na Považí. Jedným z nich je Haluzická tiesňava, ktorá vznikla hĺbkovou erozívnou činnosťou Haluzického potoka, ktorá časom vyhĺbila 30 m hlbokú a 100 m širokú skalnú strž. Najväčšia vznikla v lokalite Pod kostolom v blízkosti zrúcaniny románskeho kostola z 13. storočia. Neoddeliteľnou súčasťou Považia je aj niekoľko strážnych hradov, medzi nimi aj hrad Beckov. Kedysi sídlo slávnych panovníkov odolávajúce útokom nepriateľov, či dejisko dôležitých historických udalostí stále dýcha slávou, eleganciou a romantikou. Rúškom tajomstva je zahalená archeologická lokalita Kostolec v Ducovom pri Piešťanoch, kde bolo potvrdené osídlenie už z obdobia eneolitu čiže neskorej doby kamennej a môžeme ho teda považovať za akési „slovenské Stonehenge“. Veríme, že návštevou týchto zaujímavých miest naši žiaci o trochu lepšie spoznali región, v ktorom žijú.

          • Ocenenie 3.A v súťaži Čítajme všetci, čítanie je super

          • Dňa 22.6.2022 sme opäť navštívili Verejnú knižnicu M.Rešetku v Trenčíne. Tentokrát sme si boli prevziať ocenenie za medziškolskú a medzitriednu čitateľskú súťaž žiakov ZŠ v Trenčíne – Čítajme všetci, čítanie je super. Po absolvovaní predošlých návštev knižnice, či už besedy so spisovateľkou S.Havelkovou, čitateľského maratónu alebo akcie Rozprávková noc s Andersenom, sme všetci jej čitateľmi a častými návštevníkmi. Pretože čítanie nás baví, čítanie nás obohacuje. Kniha je nielen zdroj poznania a múdrych myšlienok, ale tiež veselých príbehov či  napínavých dobrodružstiev. Tešíme sa na spoluprácu s pracovníkmi knižnice opäť v 4.ročníku, pretože čítanie je super!

            Mgr.Ľ.Timková

          • Rozprávkový zámok v Bojniciach

          • Dňa 16.júna sa žiaci 3.A a 3.B preniesli na rozprávkový zámok v Bojniciach, kde sa konal špeciálny rozprávkový divadelný festival. Zázračné postavičky ožívali v každej komnate a hrali príbehy klasických slovenských rozprávok. Stretli sme tu kráľa, princeznú, víly, škriatka a mnoho ďalších postavičiek. Každá rozprávka mala nielen pútavý dej, ktorý znásobovalo autentické prostredie zámku, ale vyjadrovala aj potrebu vzájomnej spolupatričnosti, pomoci a úcty. Zo zámku sme odchádzali plní dojmov a krásnych umeleckých zážitkov. Po krátkom občerstvení nasledovala prehliadka krásnej ZOO. Prezreli sme si viaceré zvieratá, niektoré nás aj nečakane pobavili. Šimpanz, skrývajúci sa pod kartón, vyčaril smiech na každej jednej tvári. Boli aj takí, ktorých zaujal pavilón s hadmi alebo roztomilé neposedné surikaty. Po celý čas nás sprevádzal smiech, radosť a zábava! Na záver sme nakúpili drobnosti a suveníry, ktoré nám budú pripomínať tento výnimočný deň. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoločnú akciu!

            Tr.učiteľky  Ľ.Timková a A.Škorcová

          • Exkurzia deviatakov

          • V máji sa naši deviataci zúčastnili na bádateľskej ceste po stopách významného slovenského maliara Miloša Alexandra Bazovského. Prostredníctvom tvorivých hier a úloh objavili jeho tajomstvá a odkazy, ukryté v maľbách a kresbách. Bazovský vo svojich dielach používal rozličné symboly. Znamenali pre neho vyjadrenie určitých myšlienok, predstáv a pocitov. Najčastejšie sa v jeho dielach objavuje lastovička ako symbol slobody, slnko a mesiac znamenali pre neho symbol kolobehu života a smrti a madona ako symbol materstva, ochrany, požehnania a bezpečia. Pokračovali cez lesopark Brezina, kde si pri pamätníku umučených zapálením sviečok uctili obete druhej svetovej vojny a dozvedeli sa niečo o priebehu oslobodzovania Trenčína.

          • Familypark Rakúsko - koncoročný výlet na 3 krát

          • Výletu do Familyparku v Rakúsku sa tento rok zúčastnili až 3 ročníky, nakoľko im to v minulých školských rokoch neumožňovala situácia. Ako prvý 2.júna 8.ročník, 9.júna žiaci 6. ročníka a poslední si atrakcie vyskúšali žiaci 7.ročníka 21.júna. Žiaci vo všetkých skupinách konštatovali, že stálo za to počkať, a že iba s týmto výletom sa spájajú slová ako: "Zábava, smiech, radosť, kamaráti, výskanie, slnko, rýchlosť, prevrátený žalúdok, mokré šaty, Pegas, Da Vinciho lietajúci stroj, potkania dráha, nákupy v Kittsee, spievanie v autobuse....a ...a...a... každý účastník si môže doplniť ešte to svoje naj z tohto úžasného výletu.

            Ďakujeme za dôveru, ktorú zakaždým venujete tomuto skvelému výletu a veríme, že budete ešte dlho spomínať na všetky adrenalínové zážitky a to, že ste ich zažili so svojimi spolužiakmi a kamarátmi.

            Mgr. Stanková, Mgr. Suchá

          • Spoznávame pamiatky mesta Trenčín

          • Dňa 9.6. boli naši prváci z tried 1.c a 1.d na koncoročnom výlete pod názvom : Spoznávame pamiatky mesta Trenčín. Ráno sa vyviezli vláčikom k južnému opevneniu. Odtiaľ prešli k Farskému kostolu. Zistili, kde žil mestský kat.Prezreli si hlavné námestie.Prvý koncoročný výlet zakončili zmrzlinovým osvieženim v cukrárni.

            Mgr. Losonszká, Mgr. Lajčiaková

          • 7 divov Trenčína

          • Ako sa kedysi volala osada, v ktorej  roku 179 prezimovali rímske vojská a zanechali po sebe nápis na hradnej skale? Pred kým mal ochrániť mesto barbakan, ktorý bol súčasťou južného mestského opevnenia? Aký typický prvok baroka chýba v Piaristickom kostole na Mierovom námestí? Na čo slúžil karner sv. Michala, ktorý sa nachádza na Mariánskom vŕšku? Mozaika ktorého rímskeho cisára je na chodníku pred rodným domom Vojtecha Zamarovského?  Kde môžeme vidieť,  pokiaľ  siahala voda počas veľkej povodne v roku 1813? A mnoho ďalšieho sa dozvedeli šiestaci na prechádzke mestom v rámci regionálnej výchovy. Súčasťou prechádzky bola aj návšteva Galérie M.A. Bazovského. V škole si žiaci zopakovali  poznatky prostredníctvom hry Trenčín a jeho tajomstvá a vypracovaním projektov.

          • Výroba zmrzliny podľa Hupsovho receptu

          • Už je zjedená! Bola chutná, plná jahôd a smotany a vyrobili ju šikovné prvácke ručičky. Najviac ich potrapilo vlastnoručné vyšľahanie šľahačky. Jedna nechcená perlička: pri miešaní zmrzliny ešte v tekutom stave im v miske ostali spadnuté príborové nožíky. Keď sme si zmrznutú zmrzlinu servírovali, našli sme prekvapenie.

            1.A

          • Vlastivedná vychádzka

          • V tomto školskom roku sa tretiaci na vlastivede učili o svojom meste, preto sa na záver vybrali spoznávať pamiatky nášho krásneho Trenčína. Turistickým vláčikom sa vyviezli priamo od školy  do Čerešňového sadu. Tam si pozreli hrad a cez lesopark Brezina pokračovali k Farskému kostolu, Katovmu domu a po Farských schodoch prešli na námestie. Nevynechali ani výhľad na rímsky nápis z hotela Elizabeth, dom, v ktorom sa narodil V.Zamarovský a množstvo ďalších pamiatok. Na záver sa osviežili zmrzlinou alebo inou maškrtou.

            Mgr.Timková, Mgr.Škorcová, Mgr.Ochotnická

          • Výlet 2. C triedy do ZOO Bojnice – 09. 06. 2022

          • Náš koncoročný školský výlet bol plný očakávania. Napriek daždivej prehánke sme si plánovanú návštevu malebného okolia zámku a najmä krásnej ZOO ozaj užili. Prezreli sme si viaceré zvieratá, nakúpili si všakovaké darčeky a suveníry, pomaškrtili si na točenej zmrzline a hlavne nás v tento výnimočný deň sprevádzalo dobrodružstvo, smiech, radosť z objavovania a taktiež zábava a priateľstvo. Slovom, všetko to, čo má spĺňať super výlet, našej, 2. C triedy! Už teraz sa nesmierne tešíme na ďalšiu podobnú triednu akciu, ktorú v budúcnosti spoločne podnikneme. Tr. uč. Z. Sýkorová

          • Peace Run

          • Štvrtok, 12.5.2022, si niektorí tretiaci mohli podržať pochodeň mieru. Potom si spoločne, na čele s pochodňou zabehli kolečko. Deti zbierali pečiatky do cestovných pasov, a precestovali tak "celý svet".  Škola dostala ďakovný list spolu s obrázkom vyjadrujúcim svetovú harmóniu. 

            Peace Run (Mierový beh) je najdlhší štafetový beh s horiacou pochodňou, ktorý prebieha cez viac ako 140 krajín sveta . Jeho poslaním je prekonávať kultúrne a náboženské hranice medzi jednotlivými národmi, ľuďmi alebo hranice v nás samých. Je inšpiráciou k hľadaniu toho, čo nás spája, čo v skutočnosti vyjadruje slovo "mier " a ako ho môže každý z nás v bežnom živote napĺňať.

          • DEŇ DETÍ 1.A+1.B

          • Deň detí sme si ako prváčikovia užili hneď od rána. Dostali sme sladké potešenie, navštívili knižnicu, kde sme boli pasovaní za práckych čitateľov. Deti splnili rôzne úlohy, dostali ku Dňu detí čitateľský preukaz a požičali si už aj prvé knižky na prázdniny.

            S. Bellová, Z. Mihaličková

          • Zber papiera - výsledky

          • Pre upresnenie uvádzame, že na našej škole prebiehajú každoročne dva zbery papiera - jarný a jesenný zber papiera. Vyhodnocujeme každý zber zvlášť a najlepšie triedy aj jednotlivci v každom zbere získavajú sladké odmeny. Na konci školského roku pri slávnostnom ukončení školského roku odmeníme hodnotnými cenami najlepších jednotlivcov na 1. aj 2. stupni  a aj najlepšie triedy (celkový súčet oboch zberov). Výsledky oboch zberov a aj celkové výsledky v súčte oboch zberov si môžete pozrieť. Ceny pre najlepších aj tento rok odovzdáme 29.6. pri slávnostnom ukončení šk. roku 2021/22. Najlepším triedam aj jednotlivcom gratulujeme a ďakujeme všetkým, ktorí sa do zberu papiera zapojili!                                                     

          • Prezentácie rodičovských profesií v ŠKD

          • Pokračovali sme v dobrovoľných prezentáciách rodičovských profesií v ŠKD formou praktických ukážok. Druhú prezentáciu nám odprezentovala mamička, ktorá pracuje v strojárskom priemysle. Profesiou je obchodná manažérka a venuje sa konkrétne nákupu a predaju technických komponentov. Aj napriek tomu, že prezentácia bola odborná, tak žiakov veľmi zaujala. Skúsili sme si vytvoriť aj cenové ponuky. Ďakujeme za ochotu p. Betákovej.                                                              Mgr. Gabriela Haromová (10. oddelenie)

          • Prezentácie rodičovských profesií v ŠKD

          • Dobrovoľné prezentácie rodičovských profesií v ŠKD formou praktických ukážok. Ako prvá sa podujala na prezentáciu mamička - záchranárka. Žiaci si mohli vyskúšať resuscitáciu na figuríne, ďalej si mohli vyskúšať obviazať končatiny a ako bonus si niektoré deti dali zmerať aj hladinu cukru v krvi. Táto prezentácia bola pre deti veľmi zaujímavá, poučná a snáď to v živote nebudú musieť použiť. Ďakujeme p. Mitošinkovej za ochotu.

            Mgr. Gabriela Haromová (10. oddelenie ŠKD)

          • Hlasujeme za nový vonkajší prístrešok v našej škole!

          • Dobrý deň, opäť sme súčasťou ďalšieho projektu a opäť vás žiadame o pomoc pri hlasovaní. Je to v podstate druhá časť projektu z minulého týždňa, kedy sme maľovali a obnovovali školský plot a lavičky vďaka ochotným dobrovoľníkom zo Slovenských elektrární (ĎAKUJEME-pozri foto). V tomto projekte sme úspešne zapojení už tretí rok. Ak budeme úspešní aj tentokrát, minieme peniaze na nový projekt vonkajšej triedy, ktorá snáď bude stáť do konca kal. roku 2022 v priestoroch novej zámkovej dlažby na našom školskom dvore. Názov projektu je: "Vybudovanie vonkajšieho prístrešku s vonkajšou triedou". Názov projektu sa pokúsime doplniť o názov školy...ale zatiaľ tam nie je. Hlasuje sa iba 1x z jednej mailovej adresy. Prosím všetkých rodičov, zamestnancov, žiakov kliknite na link a zahlasujte. Hlasuje sa iba do 19.6. 2022! V tomto projekte nemusíme bezpodmienečne vyhrať, peniaze sa rozdelia pomerne, podľa počtu získaných hlasov...a výsledkom by mal byť krásny nový drevený prístrešok pre našich žiakov (spolufinancovaný z OZ Komenský). Tu je link na hlasovanie: po otvorení linku zrolujte dole a kliknite na "Prejsť na hlasovanie", ďalej vyberte náš projekt "Vybudovanie vonkajšieho prístrešku s vonkajšou triedou" a nakoniec treba zadať mailovú adresu a hlasovať. https://www.seas.sk/o-nas/energia-pre-krajinu/nase-mesto/?                                          Mgr. Tomáš Nebus

          • Inklúzia v praxi

          • Dňa 7.6. 2022 sa štyria žiaci 1. a 2. stupňa zúčastnili v Spojenej škole internátnej v Trenčíne Letnej atletickej paralympiády. V disciplínach beh na 60 metrov, skok do diaľky, skok do výšky, hod kriketovou loptičkou a vrh guľou sa naši žiaci umiestnili na 1. a 2. mieste. Simonka Ďurišková z 5.B vybojovala zlatú medailu rovno štyrikrát! Na druhom mieste sa umiestnila Karolínka Trokanová zo 6.C. Chlapci, Ondrejko (2.B) a Jurajko (5.A) , si za účasť v súťaži odniesli za odmenu malú maškrtu. Všetkým gratulujeme a tešíme sa na budúcoročnú súťaž.🤗