• Novinky

        • Riaditeľské voľno pre žiakov 8. a 9. ročníka
          • Riaditeľské voľno pre žiakov 8. a 9. ročníka

          • Dňa 18. mája 2022 (streda) udeľujem riaditeľské voľno žiakom 8. a 9. ročníka z dôvodu  Testovania T5 2022.                                                             

                V Trenčíne 13.5. 2022                                                                    Mgr. Miroslav Šumichrast, riaditeľ školy 

             

          • Beseda o včelách

          • V rámci svetového Dňa Zeme sa na našej škole konala séria prednášok o živote v úli spojená s praktickou ukážkou pomôcok potrebných pre včelára. Žiaci tak mohli vidieť ako vyzerá úľ zvnútra i jednotlivé rámiky. Mohli si vyskúšať kuklu, ktorá chráni pred nebezpečným uštipnutím v oblasti tváre. Tiež sa oboznámili so životom včiel, prácou robotníc a životom včelej kráľovnej. Dozvedeli sa o význame včiel v prírode ako dôležitých opeľovačoch stromov.

          • Priebežné 5.miesto v súťaži o 40 tisíc €

          • Spoločnosť Lidl organizuje od 2.5.2022 do 30.6.2022 súťaž s názvom Slovensko ako maľovanév ktorej školy súťažia o nové IT vybavenie.

            Za každých 20 € hodnoty tovaru automaticky dostanete balíček nálepiek. Nálepky si môžete s deťmi vožiť do nálepkovej knihy o našich regiónoch a spoznať tak našu krajinu o čosi lepšie. Súčasťou každého balíčku je aj hlasovacia kartička, vďaka ktorej môže škola získať vzdelávacie pomôcky za 40 tisíc eur!

            Hlasovať za našu školu môžete na odkaze nižšie alebo kartičky pošlite po žiakoch do zborovne školy a my ich zaregistrujeme. Aktuálne sa nachádzame na 5.mieste a veríme, že s pomocou rodičov a priateľov školy zdoláme prvé miesto už čoskoro.

          • Recitačná súťaž

          • Dňa 27. apríla 2022 traja naši žiaci reprezentovali našu školu na súťaži v prednese kresťanskej poézie a prózy, ktorá sa konala na pôde Strednej odbornej školy pedagogickej sv. Andreja-Svorada a Benedikta v Trenčíne. V IV. kategórii - poézia sa predstavila Sofia Krajčovičová (7. C) s básňou Bola raz jedna láska, za I.kategóriu - poézia to bol Leonard Vlna (2.A) s básňou Ruky a za I. kategóriu - próza to bola Nina Kernová (2.A) s Rozprávkou o makovom kvete. Všetci traja predviedli svoj recitačný talent. Vo svojej kategórii Sofia získala účastnícky diplom, Leonard obsadil 2. miesto a Ninka 3. miesto.

            Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • Piataci v bábkovom divadle

          • Žiaci 5.ročníka navštívili v piatok 6.mája obec Močenok, kde im herci z bábkového divadla Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre zahrali hru Dlhý, Široký a Bystrozraký. Táto hra, inšpirovaná klasickým príbehom Karla Erbena, preniesla deti do čarovného sveta, kde hrá hlavnú rolu súdržnosť a priateľstvo, kde spoločný úspech je možné dosiahnuť vďaka jedinečnosti každého z nás.

            Deťom sa rozprávka veľmi páčila. Čerešničkou na torte bolo spoločné fotografovanie s hercami a krásnymi bábkami – manekýnami.

          • Kytica 75 ruží víťazstva nad fašizmom

          • Naša žiačka 8. ročníka Petra Chrastinová sa zapojila do virtuálnej aktivity „Uvitie kytice 75 ruží“ víťazstva nad fašizmom - po stopách holokaustu, oslobodenia Slovenska a Slovenského národného povstania. Jej príspevok s názvom Slovenský hrdina Jozef Gabčík na Veľkej Skalke bol uverejnený v Zborníku prác žiakov a študentov, ktorý vydal Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Petra tu odkryla menej známe udalosti o živote slovenského vojaka, ktorý pôsobil v exilovej československej armáde a zúčastnil sa operácie Anthropoid - vojenského útoku na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v Čechách. Po vzniku I. Slovenskej republiky (14.3.1939) pôsobil Jozef Gabčík vo vojenskom sklade na Veľkej Skalke, kde krátko pred prevzatím skladu Nemcami poškodil zásobníky bojových plynov. O tom, že sa Petra zaujíma o históriu, svedčí aj jej krásne 6. miesto v Krajskom kole dejepisnej olympiády. A to je dobre, lebo ak chceme mať budúcnosť, mali by sme poznať minulosť!

          • Úspech v McDonald cupe - 2. miesto!

          • V jednej z predchádzajúcich noviniek sme chválili našich malých futbalistov a futbalistky, ktorým sa podarilo vyhrať skupinu a postúpiť tak medzi najlepších (okresná súťaž - McDonald cup). Nakoniec sa im podarilo obsadiť krásne druhé miesto. Pohár aj s diplomom už má svoje čestné miesto...pochvaly aj sladké odmeny sme rozdali. Gratulujeme!!!

          • Veľkonočné tvorenie

          • Veľká noc sa blíži a tak sme sa v ŠKD rozhodli zabaviť hravou tradíciou. Deti si skladali a vystrihovali podľa predlohy veľkonočného zajačika a origami zajačika z farebného papiera. Deti si tak trénovali jemnú motoriku a počúvanie s porozumením. Kreatívne tvorenie sme prestriedali so zábavnými súťažami v prenášaní veľkonočných vajíčok na lyžici v ruke alebo v ústach. Nezbedný veľkonočný zajko nám rozsypal v záhrade maľované vajíčka a deti ich hľadali v tráve. Pátranie nebolo jednoduché, pretože vajíčka boli dobre ukryté. Hľadači na záver dostali sladkú odmenu.

            Bystrická Zuzana.

          • Návšteva knižnice M. Rešetku

          • Deti z 1.A+1.B spoločne navštívili Mestskú detskú knižnicu M. Rešetku, kde si za doprovodu  pána knihovníka, predstavili a skúsili, čo nám priestory knižnice ponúkajú. Okrem políc rôznych zaujímavých kníh, dostali deti možnosť, vyrobiť si vlastnú včielku. Boli poslušné, a tak sa s nimi tešíme opäť na návštevu knižnice, keď už budú pasované za čitateľov.

            Bellová, Mihaličková

          • McDonald's Cup

          • Dňa 27.4. sa naši najmladší futbalisti zúčastnili najväčšieho školského turnaja McDonald's Cup. Hoci neboli favoritmi, vďaka futbalovému srdiečku skončili na 1.mieste a postúpili ďalej. V pondelok- 2.5. nastúpia v okresnom kole na ihrisku ZŠ Novomeského.
            Držme im všetci palce.
            ZŠ Veľkomoravská do toho !

          • Stroj času - cesty do histórie

          • Po dlhšej prestávke sme sa vybrali s krúžkom Stroj času – cesty do histórie na turisticko – poznávaciu exkurziu do Vysokých Tatier. Naše kroky viedli zo Starého Smokovca na Hrebienok a k Rainerovej chate - najstaršej vo Vysokých Tatrách, postavenej už v roku 1865. Vo vyšších polohách sme sa ešte potešili aj z poslednej nádielky snehu. Navštívili sme tiež Kvantarium, kde sme v  ôsmich miestnostiach videli rôzne audiovizuálne multimediálne show a interaktívne exponáty a poznávali rôzne fyzikálne javy hravou formou. Cestu vlakom, novou zubačkou a električkou sme si spríjemnili hraním zaujímavých hier. Príjemne strávený deň bol korunovaný aj nádherným, slnečným počasím.

          • Vesmír – projekty 4.D

          • Na hodinách prírodovedy sme sa vo 4. ročníku učili o záhadách a krásach vesmíru. Získané poznatky sme využili aj pri tvorbe projektov našej Slnečnej sústavy. Myslíme si, že sa nám celkom vydarili.

            Žiaci 4.D, tr. uč. Mgr. Tesková

          • Plávanie – 4. ročník

          • Žiaci 4. ročníka v apríli absolvovali intenzívny kurz plávania. Najskôr sa naučili správne vydychovať, ponárať sa a splývať. Keď sa už s vodou zoznámili a skamarátili, naučili sa plávať kraul aj znak. Na konci kurzu boli odmenení „mokrým vysvedčením“.

            Žiaci a vyučujúce 4. ročníka

          • S kamarátkou Energiou

          • Žiaci 4. ročníka sa stretli s „kamarátkou Energiou“. Išlo o malé náučno-zábavné podujatie pre deti o využívaní, vytváraní a šírení energie hravým spôsobom. Celým podujatím deti sprevádzala moderátorka teta Eta (Zuzana Haasová). Deti sa rozdelili do tímov a prechádzali niekoľkými stanovišťami.

            Na každom stanovišti čakal na nich animátor, ktorý zaujímavým spôsobom vysvetlil danú tému a následne súťažili. Vyskúšali si ako fungujú profesionálne vedecké prístroje, napr. termokamera, elektromer, merač vetra a podobne.

            Navštívili aj iné zaujímavé stanovištia – žrúti energie – odhadovanie a meranie spotreby elektrospotrebičov, preteky so svetlom – premena slnečnej energie na elektrickú a elektrickej energie na mechanickú, pretekali s autíčkami poháňanými slnečnou energiou, nájdi a ušetri – ako šetriť energiu v domácnosti, zisťovali, ktoré spotrebiče spotrebujú väčšie množstvo energie, teplo, teplejšie, horúco – čo je teplo a odkiaľ pochádza, poskladaj a leť – prečo lietadlá lietajú, chutná elektrina – vynález elektrickej batérie a jej fungovanie, kúrime paličkami – biomasa a výroba energie z biomasy, maškrtíme so slnkom – premena slnečnej energie na tepelnú.

            Na konci celého podujatia boli  odmenené jednotlivé tímy  aj najšikovnejší jednotlivci.

            Mgr. Tesková Oľga

          • Deviataci absolvovali dvojdňový finančno-vzdelávací projekt

          • Naša škola sa zúčastnila projektu  “Krok za krokom vo finančnom vzdelávaní“. Cieľom projektu je rozvíjať schopnosť žiakov orientovať sa vo sfére peňazí, prijímať finančné rozhodnutia a  vedieť hospodáriť s peniazmi v každodenných životných situáciách. Tento finančno-vzdelávací projekt je realizovaný za pomoci európskych štrukturálnych a investičných fondov.

            Na seminároch sa zúčastnili  všetky tri triedy 9. ročníka a konal sa počas dvoch dní (20.4. a 21.4. 2022). Žiaci mali možnosť precvičiť si nielen znalosti v základných pojmoch bankovníctva a poisťovníctva, ale i  rozšíriť vedomosti o základné ekonomické pojmy, vyriešiť príklad zostavenia  rodinného rozpočtu a pochopiť  základné princípy investovania. Žiaci ocenili hravú formu výučby – nielen prednášanie, ale i rôzne súťaže, skupinovú prácu, prezentácie svojich názorov i diskusiu na aktuálne ekonomické témy.

            Merateľným ukazovateľom  úspešnosti seminárov by mohla byť úspešnosť výstupných testov, ktorá sa po ukončení seminárov pohybovala na úrovni 80%. Z toho možno odvodiť fakt, že tí, ktorí sa rozhodli prednášku vnímať, si cieľové základné poznatky odniesli.    

                                                                                                         Katarína Vavríková, Ing. (Zlatá tehlička, o.z.)

          • 22. apríl - Deň Zeme

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti, 21. marca. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu. Naša škola má vo všetkých svojich 31 triedach recyklačné nádoby na papier a na plasty. Naši žiaci si uvedomujú dôležitosť recyklovania odpadov a každý týždeň dobrovoľne vynášajú svoj vyseparovaný odpad zo svojich tried do farebných smetných nádob na školskom dvore. Dnešný deň si naši tretiaci pripomenuli vyzbieraním odpadkov v  školskom areáli a blízkom okolí. Ďakujeme!

          • Rodičovské združenie

          • V stredu 27.4. 2022 o 16:00 sa uskutočnia triedne schôdzky rodičovského združenia v triedach našej školy (s príhovorom riaditeľa školy v šk. rozhlase 16:00-16:10).

            O 17:30 budú mať rodičovské združenie aj rodičia našich žiakov z Ukrajiny. (О 17:30 у батьків наших учнів з України також буде батьківське об’єднання.)