• Novinky

          • Beseda so spisovateľkou Silviou Havelkovou

          • Dňa 3.3.2022  žiaci 3.A navštívili Verejnú knižnicu M. Rešetku, kde sa zúčastnili besedy so spisovateľkou Silviou Havelkovou. Pani spisovateľka so zmyslom pre humor priblížila deťom svoj spisovateľský svet, vysvetlila význam čítania a odpovedala aj na ich zvedavé otázky. Autorka sa netajila svojím pozitívnym vzťahom k zvieratkám, ktoré obetavo nosí do svojej rodiny  a príbehy, ktoré spolu zažívajú prenáša do svojej tvorby. Deti najviac zaujal príbeh o psíkovi z útulku, ktorého opisuje v knihe „Patty pes z útulku“ a výťažok z jej predaja venuje už roky zariadeniam, ktoré sa starajú o týrané a nechcené zvieratá. Deti odchádzali z knižnice plné dojmov a pekných zážitkov.

            Mgr. Ľ.Timková

          • Mierové posolstvo nášho deviataka

          • Timko Gavenda, žiak 9. ročníka, má netradičnú záľubu - zbiera originálne predmety z druhej svetovej vojny, najmä nemeckej armády. Takže jeho narodeninovým darčekom je napríklad puzdro na náboje z roku 1939, bajonet alebo lopatka na kopanie zákopov. Jeden taký provizórny zákop má vykopaný aj na chalupe. Možno to nebola náhoda, že svojim spolužiakom v týchto dňoch ukázal svoju zbierku a pútavo porozprával o zbraniach, ktoré sa vo vojne pred 80-timi rokmi používali. Z pochopiteľných dôvodov v nás autentické zábery z bojov zarezonovali viac ako kedykoľvek predtým. A Timkov odkaz? Vojna je zlo, v ktorom snahy o získanie moci a ovládnutie územia víťazia nad zdravým rozumom a právom na život!

        • Zápis do prvého ročníka pre školský rok 2022/2023 - predbežné informácie
          • Zápis do prvého ročníka pre školský rok 2022/2023 - predbežné informácie

          • Vážení rodičia budúcich prvákov!

            Predbežný termín zápisu do 1. ročníka v našej škole je 04. – 05. apríl 2022. Pred samotným zápisom je nutné vyplniť elektronickú prihlášku, ktorá bude sprístupnená na stránke školy po jarných prázdninách. Taktiež budú aktualizované všetky pokyny a tlačivá potrebné k zápisu.

            Upozorňujeme, že:

            1. zápisu sa musia zúčastniť všetky deti, ktoré k 1. septembru 2022 dosiahnu vek 6 rokov (t. j. narodené do 31. 8. 2016)

            2. zápisu sa musia opätovne zúčastniť aj deti, ktoré pokračovali v školskom roku v predprimárnom vzdelávaní

            3. odklad povinnej školskej dochádzky od 1.1.2021 v ponímaní ako do roku 2020 neexistuje. Túto problematiku rieši zákon č. 209/2019 Z. z.  Zákonným zástupcom budúcich prvákov odporúčame obrátiť sa na riaditeľku MŠ, v ktorej kompetencii je povoliť predĺženie predprimárneho vzdelávania dieťaťa. Aj v takom prípade je však nutné zápis v základnej škole absolvovať a informovať základnú školu o skutočnosti, že dieťa bude mať predĺžené predprimárne vzdelávanie.

            4.  dlhodobý pobyt v zahraničí nie je dôvodom na odklad povinnej školskej dochádzky. Zákonný zástupca musí svoje dieťa zapísať do školy v SR, ktorú si vyberie. Následne podá žiadosť o povolenie štúdia v zahraničí riaditeľovi školy, kde je dieťa zapísané a požiada školu v krajine, kde býva a ktorú dieťa navštevuje, aby potvrdila dochádzku dieťaťa do školy. Zákonný zástupca toto potvrdenie doručí riaditeľovi školy v SR, kde bolo dieťa zapísané. 

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • Dňa 9. februára sa uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády, na ktorej našu školu reprezentovalo osem žiakov. Okrem toho, že žiaci museli zvládnuť učivo daného ročníka, bolo tohtoročné kolo zamerané na vybrané Kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku. Žiaci si tak museli naštudovať históriu a pamiatky miest Banská Štiavnica, Levoča, Bardejov, Spišské Podhradie a históriu drevených kostolíkov v Kežmarku, Hronseku, Hervartove, Leštinách a Tvrdošíne. Veľmi nás teší, že v troch kategóriách naši žiaci excelovali. V kategórii F obsadil 1.miesto Patrik Dibala (6.A), v kategórii D obsadila 1. miesto  Petra Chrastinová (8.A) a v kategórii C obsadil 2. miesto Timotej Gavenda  (9.A), ktorí tým postupujú do krajského kola. Úspešnými riešiteľmi  boli tiež žiaci Slávka Ščuroková (9.A), Henrieta Juriťáková (8.A), Zuzka Roxerová  (7.A), Boris Kováč (7.A), a Ondrej Beták (6.B). Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Deň v maskách v 1. C

          • Fašiangy sú v plnom prúde, aj keď s obmedzeniami, a žiaci v 1. C zažili pestrý a veselý deň. S radosťou si do školy priniesli masky a nevedeli sa dočkať, kedy sa začne vyučovanie. Spoločné riešenie školských úloh s pirátmi, princeznami a ďalšími maskami spestrili náš školský deň. Aj obed nám viac chutil, keď sme v maskách mohli ochutnať dobroty od pani kuchárok. Samozrejme sa naša trieda premenila aj na úžasnú karnevalovú sálu. Počas dňa sme aj spievali, tancovali a zabávali sa.

            Mgr. Erika Lajčiaková

          • Korčuliarsky kurz -2.D

          • Ani posledná trieda našich druhákov nezaháľala a aktívne sa zúčastnila kurzu korčuľovania na zimnom štadióne Pavla Demitru v Trenčíne. Za úžasnej pomoci a milého prístupu všetkých trénerov Miňa, Riška, Maťa a trénerky Mišky, žiaci úspešne zvládli kurz na jednotku,ktorý zakončili zimnou olympiádou. Za absolvovanie získali nielen sladké medaile,ale i ľadové diplomy. Trénerov  deti potešili i krásnymi kresbami. V závere týždňa sme  mali možnosť exkurzie do jedinečného hokejového múzea,ako jediného na Slovensku, priamo na štadióne. Perličkou na záver deti poslali našim olympijským hokejistom do Pekingu obrovskú podporu a srdečné pozdravy.

            Mgr.Búryová, Mgr.Rumanovská

          • Naša Valentínska pošta...

          • ....od 14.2. do 21.2. ste mohli poslať komukoľvek milé slová prostredníctvom Valentínskej pošty a schránka bola úplne plná :). Naše dobrovoľníčky všetky odkazy doručia....(ak tam bol uvedený príjemca). 

          • Chybné vyhlásenie o poukázaní 2%

          • Vážení rodičia,

            ospravedlňujeme sa za omyl, poslali sme vám chybné tlačivá vyhlásenia o poukázaní 2%, rovnako sme mali na stránke neaktuálne tlačivo. V priebehu pondelka (21.2.) pošleme po deťoch nové aktuálne papierové vyhlásenia, rovnako aktuálne vyhlásenie už nájdete aj na našej webovej stránke po kliknutí na  „HLAVNÉ MENU“ v sekci „2% DANE“, taktiež správny link na tlačivo nájdete v tejto novinke. Za chybu sa ospravedlňujeme. 

            V Trenčíne, 18.2.2022                                                                                 Mgr. Miroslav Šumichrast

          • Korčuliarsky kurz - 2.B

          • V dňoch 31.1. - 3.2.2022 sa trieda 2.B s tr. učiteľkou a vychovávateľom zúčastnila kurzu korčuľovania na Zimnom štadióne P. Demitru. V tomto pandemickom období sa žiaci veľmi tešili, že si môžu zašportovať. Za výraznej pomoci, ochote a spolupráci trénerov, všetci zúčastnení druháci absolvovali kurz, ktorý sa ukončil olympiádou, rozdávaním medailí, diplomov a potleskom. Na záver navštívili žiaci i Múzeum hokeja.

            Mgr. S. Múčková, A. Drgo

          • KORČULIARSKY KURZ 2. C triedy od 07. 02. do 11. 02. 2022

          • Ruženky, Fialky, Fešandy, Fešáci – to sme MY, šikovný tím korčuliarov 2. C triedy

            Spoločne sme zažili mega perfektný týždeň so skvelými ambasádormi hokeja, ktorí nám odborným a hravým prístupom spríjemnili uplynulých päť dní na Zimnom štadióne Pavla Demitru. Okrem nezabudnuteľných zážitkov, radosti so športových výkonov a vzájomnej spolupráce celého nášho tímu, sme si z – Trenčianskeho ľadu – odniesli chutné malinové medaily a pamätné ľadové diplomy

            Sme šťastní a veľmi pekne ďakujeme, že nám škola, mesto a hokejoví tréneri i v tomto čase umožnili absolvovať takéto vynikajúce športové podujatie. Na záver len tri krát: HURÁ, HURÁ, HURÁ!!! 

            Žiaci 2. C, p. M. Mináriková a tr. uč. Z. Sýkorová

          • Pomôž škole (OZ Komenský) a vyhraj krásne ceny!

          • Súťaž o hodnotné ceny v našej škole bude prebiehať aj tento rok! Všetci žiaci, ktorých rodičia, príbuzní alebo známi podporia Občianske združenie Komenský 2% zo svojich daní,  budú zaradení do žrebovanie o krásne ceny (pozri plagát).

          • PROSBA O POUKÁZANIE 2 % ( 3 %) DANÍ ZÁKLADNEJ ŠKOLE VEĽKOMORAVSKÁ TRENČÍN, o.z. KOMENSKÝ

          • Vážení rodičia a priatelia ZŠ Veľkomoravskej !

                             
                   Obraciam sa na Vás s prosbou ako riaditeľ školy za všetkých členov Občianskeho združenia Komenský, ktorí chcú pre žiakov našej školy a pre školu získať čo najviac prostriedkov. Minulý školský rok sa nám podarilo získať v rámci 2 % ( 3 % ) Vašich daní 8.000  €, čo je veľmi pekná suma pre potreby žiakov a školy! 

               Tieto prostriedky boli  použité na: nákup a inštaláciu defibrilátora, nákup dlažby a zhotovenie základu pre novú letnú učebňu s chodníkmi, spoluúčasť grantu Modernejšia škola – zakúpenie sedacích súprav pre žiakov, ďalšie nábytkové zostavy pre žiakov 1. stupňa a skrinkových boxov pre žiakov 2. stupňa, financovanie
            spoluúčastí grantov mesta Trenčín, príspevky žiakom 9. ročníka na ich slávnostnú rozlúčku, nákup odmien pri žrebovaní odovzdaných vyhlásení z 2 % daní.


                 Prioritou, ktorou by sme tento rok chceli 2 % pomôcť žiakom a škole postupné vybudovanie altánku – exteriérovej letnej triedy, ktorá by bola našim žiakom k dispozícií v dopoludňajších i odpoludňajších hodinách. V tomto počine sme začali konať už v tomto školskom roku, keď je už pripravená podkladová plocha a prístupové chodníky. Určite budeme pokračovať  v nákupe ďalších nábytkových zostáv pre žiakov 1. stupňa a skrinkových boxov pre žiakov 2. stupňa.


                     Dobrou motiváciou pre našich žiakov býva i tá skutočnosť, že za každé prinesené vyhlásenie o poukázaní 2 % získa žiak  1  lístok v žrebovaní. Vyhlásenia  2 % spolu s Potvrdením o zaplatení dane je nutné doniesť na sekretariát školy. V prípade, že ste darovali 2% dane v daňovom priznaní, doručte nám kópiu o darovaní, aby žiak mohol byť zaradení do žrebovania.  To sa koná pri vyhodnotení školského roka na konci júna a žiaci sa môžu tešiť tak ako minulý rok na super ceny :


            1. cena – Párty reproduktor Niceboy PARTY Boss
            2. cena –bezdrôtové slúchadlá Samsung Galaxy Buds 2
            3. cena – gitara

                    Žiak s najväčším počtom Vyhlásení bude mať jednak väčšiu šancu vyhrať párty reproduktor a zároveň minimálne vyhráva bezdrôtový reproduktor JBL Flip 6
            (môže si vybrať jednu z týchto cien.)  

                   O. z. Komenský pri ZŠ Veľkomoravská Trenčín sa bude snažiť čo najviac pomáhať našim žiakom.  Tlačivo 2 % z daní nájdete na našej webovej stránke Vyhlasenie_2_.pdf​​​​​​​ jedno vytlačené posielame po Vašom dieťati a ďalšie tlačivá sú k dispozícii na sekretariáte.
                    Za Vaše 2 % daní vopred veľmi pekne ďakujeme.


             
             V Trenčíne 11.2.2022                                                                Mgr. Miroslav Šumichrast, riaditeľ školy

          • Zakúpenie a inštalácia defibrilátora v Základnej škole Veľkomoravská Trenčín

          • Od februára 2022 ponúka ZŠ Veľkomoravská Trenčín bezpečnejšie prostredie pre našich žiakov a ich rodičov či našich zamestnancov.
            Zakúpili a inštalovali sme plne automatický laický defibrilátor SMARTY SAVER, ktorý je umiestnený v kovovej skrinke vo vestibule hlavnej budovy pri dverách do šatní a telocvične.
            Ide o prístroj s najmodernejšou technológiou, kde hlasový sprievodca v slovenčine veľmi presne naviguje záchrancu, pričom elektródy sú vhodné pre deti aj dospelých.
            Poloha nášho defibrilátora je zverejnená na verejnej mape AED a prístroj bude k dispozícii verejnosti v pondelok až piatok v čase 7,00 – 15,30 hod.
            Defibrilátor nie je hračka, slúži pri resuscitácii, kde elektrickým výbojom môže obnoviť správnu činnosť srdca. Preto je jeho uloženie monitorované a tým aj chránené jednou z našich kamier a otvorenie skrinky s defibrilátorom je signalizované hlasnou signalizáciou – alarmom.
            Tešíme sa, že inštaláciou defibrilátora sme v prípade vážneho ohrozenia zdravia pripravení dať šancu na rýchlu prvú pomoc.

            V Trenčíne 1.2.2022                                                                 Mgr. Miroslav Šumichrast

          • Modely sopečnej činnosti

          • V rámci biológie v 9.ročníku sa žiaci učia tematický celok - Geologické procesy. 

            Medzi vnútorné geologické procesy patrí aj sopečná činnosť. Ako projekt si žiaci mohli vyrobiť model sopky, ktorý následne prezentovali na hodine. Na jednotlivých modeloch je vidieť šikovnosť a veľkú kreativitu žiakov, o ktorej sa môžete presvedčiť v galérii pod príspevkom.

          • Bunka a trieda 6.A

          • V rámci predmetu biológia sa žiaci 6.A učili o bunke, jej význame, úlohe a stavbe. Ani na hodinách biológie sa nevenujeme iba teórii, ale skúšame si veci priblížiť aj prakticky. A tak, pre lepšiu predstavu stavby bunky, mali žiaci za úlohu prakticky zhotoviť jej 3D model. Rozdelili sa do skupín a prešli celým procesom tvorby - od prípravy návrhov až po realizáciu modelov na hodine biológie. Ako to dopadlo si môžete pozrieť v našej galérii.

          • Obrovský úspech ZŠ Veľkomoravská, Trenčín !!!

          • Najnovší rebríček podľa INEKO


            Základná škola Veľkomoravská Trenčín je v poradí základných škôl na Slovensku na fantastickom 22. mieste (z 1874 štátnych ZŠ), v rámci Trenčianskeho kraja sme hodnotení na 2. mieste (zo 179 štátnych ZŠ), v rámci okresu Trenčín na 1. mieste (z 34 štátnych ZŠ)!!!

            Hodnotenie škôl odráža dosiahnuté výsledky v dlhšom časovom horizonte. V prípade ZŠ vstupujú do hodnotenia výsledky Testovania 9, Testovanie 5 a mimoriadne výsledky oceňované ministerstvom školstva.

             

             

          • Rozdávali sme lásku v krabiciach od topánok

          • Vianočné sviatky sa snažia v každom z nás upevniť základné ľudské hodnoty. Táto myšlienka nás aj tento rok opäť motivovala, aby sme našou spoločnou snahou prispeli ku jej uskutočneniu. Preto sme sa rozhodli urobiť radosť ľuďom, pre ktorých je každý úsmev, pohladenie, či milé slovo veľkým darom.

            Na našej škole sa v decembri uskutočnila vianočná zbierka s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Ani vo sne nám nenapadlo, aká lavína sa spustí – lavína obrovského množstva krásnych darčekov, ktoré z čistého srdca venovali deti, rodičia i zamestnanci školy. V priebehu približne dvoch týždňov sa nám podarilo vyzbierať veľa naozaj bohatých balíčkov, ktorými sme naplnili dve osobné autá. Nachádzali sa v nich deky, čaje, kávy, sladkosti, knihy, šálky, ozdoby, krížovky, kozmetika a mnoho ďalších milých drobností. Vyzbierané darčeky sme podobne ako po minulé roky odviezli do Centra sociálnych služieb v Trenčíne, kde ich klienti dostali deň pred Štedrým večerom pri spoločnom vianočnom obede.

            Pri srdiečku nás hrial neskutočne krásny pocit radosti a hrdosti, že sme mohli rozdávať radosť.

            Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k tejto úžasnej akcii! Rozžiarené oči klientov, ich vďačné úsmevy boli tou najväčšou odmenou.