• Novinky

          • Workshop čitateľskej gramotnosti pre 9. ročník

          • Dňa 17. 10. 2022 v spolupráci s OZ Mladý podnikavec so sídlom v Žiline absolvovali všetky triedy 9. ročníka workshop zameraný na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Deviataci mali možnosť pomocou rôznych inovatívnych metód pracovať s rôznymi typmi textov a takouto zábavno-náučnou formou si mohli rozvíjať a zdokonaľovať praktické zručnosti v oblasti čitateľskej gramotnosti, keďže onedlho ich čaká Komparo a neskôr Testovanie 9 zo slovenského jazyka a literatúry.

            Pevne veríme, že žiakov tento workshop zaujal a ukázal im rôznorodosť textov a metód, s ktorými sa môžu stretnúť a pracovať .

          • Deň jazykov 26.09.20 - 9. oddelenie ŠKD

          • Uplynul mesiac od Dňa jazykov (26.09.2022), kedy sme mali v 9.oodelení ŠKD besedu, na ktorej sme sa rozprávali o tom kde sa dá rozprávať akým jazykom. V Grécku sa dá rozprávať po grécky a po anglicky. „Do Chorvátska sa išlo cez Maďarsko a Slovinsko. Ja som išiel do Chorvátska na Makarskú. V Chorvátsku sa hovorí po chorvátsky a v Grécku zasa po grécky, ale všade sa dohovoríte po Anglicky“, povedal Dárius zo 4.C. „Svetovým jazykom je angličtina, ktorou sa dá dohovoriť v Čechách, Maďarsku, takmer všade možno dorozumieť po anglicky“, povedal Šimon. Takmer každý z nášho oddelenia, kto bol v lete v zahraničí nám porozprával svoje jazykové zážitky, pospomínali sme na leto 2022. Aďo Vančo zo 4.B sa postaral o kultúrny program a besedu ukončil hudbou.

            Redaktori: Dávid Honzek, Dárius Širka, Šimon Veliký zo 4.B

            Foto telefónom pána učiteľa: Filip Sýkora a Šimon Veliký zo 4.B

          • Exkurzia štvrtákov vo Hvezdárni a planetáriu v Hlohovci

          • V uplynulých októbrových dňoch sa všetci štvrtáci vybrali na exkurziu do Hvezdárne v Hlohovci. Pútavou detskou formou sa oboznámili so súhvezdiami severnej oblohy a základnými údajmi slnečnej sústavy.

            Deti pozorovali nočnú oblohu a spoznávali jej tajomstvá – Mesiac, hviezdy, planéty, kométy, súhvezdia i Mliečnu dráhu. Na záver si vyskúšali špeciálny ďalekohľad, ktorým sledovali zábery Slnka.

            Tr.učiteľky 4.ročníka

          • Celoslovenská súťaž „TIMRAVINA STUDNIČKA“ nám priniesla 2. miesto

          • Dňa 19.10.2022 sa už po 25.- krát v Lučenci konalo  celoslovenské kolo súťaže v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička, kde sa stretli recitátori z rôznych miest a obcí Slovenska , ktorí súťažili v piatich vekových kategóriách.

            Milovníci umeleckého slova mali možnosť  nielen predviesť svoje interpretácie naštudovaných textov, ale aj získať nové skúsenosti v oblasti prednesu.

            Našu školu reprezentovala L. Klačková z 9.B triedy , ktorá spomedzi 15 účastníkov v  3. kategórii získala krásne 2. miesto.

            Lianu pripravuje p. uč. A. Strempeková, ktorá mala v súťaži ešte jedno horúce želiezko, nášho bývalého žiaka, Vladimíra Juríčka, ktorý v 4. kategórii získal 1. miesto.

            Obidvaja sú príkladom toho, že láska k umeleckému prednesu nie je jednorazová záležitosť, ale láska na celý život ( aspoň ten študentský).

            Liane ešte raz gratulujeme , ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme jej veľa úspechov a podnetov  v ďalších súťažiach.

          • Krajina v okolí našej školy

          • Slnečný, októbrový deň si žiaci 2. C a 2. D triedy učivo prvouky osvojili aktívnou formou zážitkového učenia a spoznávali krajinu v okolí našej školy. Vo dvojiciach, s mapou a s pani učiteľkami 😊 hľadali zadané objekty v okolí, spoznávali názvy ulíc na mape a svoje pozorovanie po príchode do školy stvárnili pomocou plastelíny.
            Mgr. Lajčiaková, Mgr. Losonszká

          • Literárno–dejepisná exkurzia do Banskej Štiavnice

          • Začiatkom októbra absolvovali žiaci 8.ročníka literárno-dejepisnú exkurziu do Banskej Štiavnice, kde navštívili BANKU LÁSKY - prvý trezor na svete, v ktorom sa uchováva to najcennejšie - láska. Banka lásky je vytvorená z veršov básne Marína od Andreja Sládkoviča. Autori projektu vytvorili fantastický interaktívny dom a múzeum v jednom s hovoriacimi obrazmi či oživenými veršami.

            Okrem Banky lásky si žiaci pozreli aj historické centrum mesta a na záver ich čakala zaujímavá exkurzia banskej štôlne Bartolomej, ktorá je súčasťou Slovenského banského múzea. Do podzemnej časti banského múzea žiaci sfárali ako skutoční baníci  - obliekli sa do plášťa, dostali prilbu, baterku a so sprievodcom vstúpili do podzemia. Celá podzemná prehliadka štôlne trvala približne 100 minút a poskytla žiakom jedinečný zážitok.

            PaedDr. Denisa Klozíková

          • Oznam školskej jedálne – k odhlasovaniu obedov

          • Vážení rodičia,


            počas vysokej chorobnosti na Covid 19 naša školská jedáleň pristúpila na výnimku, kedy bola možnosť odhlásiť sa v daný deň zo stravy do 8.00 hod. Výnimka bola umožnená z dôvodu, aby sa nešírila chorobnosť a nechodili k nám po obedy rodičia, ktorí mali doma pozitívne dieťa.
            Od septembra 2022 sme sa vrátili naspäť k odhlasovaniu podľa zásad HCCP - správnej výrobnej praxe.

            Podľa tejto zásady sa odhlasujú obedy :
            - na nasledujúci deň, deň vopred do 14,00 hod.,
            -počas víkendu elektronicky (cez Web) do pondelka rána do 7,00 hod., potom sa dá ešte odhlásiť telefonicky na číslo ŠJ: 032/652 3462 do 8,00 hod.,
            - do 8,00 hod. sa dá odhlásiť aj po štátnom sviatku alebo po dni kedy sa v ŠJ nevarí, najskorší takýto deň bude 2. a 18. november 2022,
            - v prvý deň choroby, keď dieťa ochorie do rána a obed sa už nedá odhlásiť, sa dá vyzdvihnúť obed v jedálni, do prineseného obedára v čase od 11,30 do 11,40, pred tým než sa začnú vydávať obedy na taniere ( pre stravníkov, ktorí prídu riadne na obed ),
            - na ďalšie dni počas trvania choroby treba dieťa z obeda odhlásiť.
            Mnohým stále robí problém odhlasovanie sa cez Web a pýtate sa na heslo na odhlasovanie zo stravy. Všetko potrebné nájdete na stránke školy v sekcii školská jedáleň – informácie pre stravníkov.
            Pripomínam univerzálne heslo: zsvm
            Kód je číslo čipu stravníka, keď má na čipe pred číslom 0 – nulu, alebo dve nuly, tie nuly neudávajte ani v platbách do variabilného symbolu.

            Ďakujem za porozumenie!

            Šimková – vedúca ŠJ

          • Krajina (škola), ktorá nezabúda...

          • Dňa 9. septembra sa žiaci 9. B triedy zúčastnili na spomienkovej akcii  Nezabudnutí susedia.  Jej cieľom bolo pripomenúť si 1573 obetí  holokaustu z Trenčianskeho kraja. Žiaci 7., 8. a 9. ročníkov sa tejto téme venovali  aj na hodinách dejepisu a na filmovom predstavení  o Anne Frankovej. 9. septembra  si na Slovensku pripomíname Deň obetí holokaustu a rasového násilia. V tento deň pred 81 rokmi vydala vláda vojnového Slovenského štátu (1939-1945) tzv. Židovský kódex, nariadenie, ktorým boli židovskí spoluobčania zbavení majetku,  základných ľudských a občianskych práv. Tragická cesta asi 70 tisíc židovských občanov začala v pracovných táboroch v Seredi, Novákoch, Žiline či Poprade a vyvrcholila v nacistických koncentračných táboroch Sobibor, Treblinka, Majdanek, Belzec, Auschwitz - Birkenau, z ktorých väčšina sa už nikdy nevrátila. Udalosti uplynulých dní nám, žiaľ, potvrdzujú, že rasová, náboženská či akákoľvek tolerancia  ani dnes nie je v našej spoločnosti samozrejmosťou. 

          • Súťaž o najväčšie jablko pozná svojich víťazov

          • Súťaž o najväčšie jablko prebieha na našej škole už po tretíkrát. Celkovo sa do súťaže zapojilo 33 žiakov, ktorí priniesli svoje jablká zo záhrad a dúfali, že práve ich jablko v súťaži vyhrá. Vznikla tak výstava jabĺk rôznych tvarov a farieb.  O veľkosti jablka rozhodovala jeho váha. Iba pre zaujímavosť:  minulý rok malo víťazné jablko 508 g.

            Víťazi:

            1.      miesto:  Janko DUDÁK z 7.B – 450 g

            2.      miesto: Ondrej HAMAR zo 4.D   -  448 g

            3.      miesto: Diana ŠKVARENINOVÁ  zo 1.A – 438 g

             

            Víťazné jablká a ich majitelia budú ocenení v pondelok 17.10. 2022. Víťazom blahoželáme a ďakujeme všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili.

          • Výstava tekvíc

          • Už tradične sme mali možnosť vo vestibule školy obdivovať, aké rôznorodé môžu byť tekvice. Na výstave boli rôzne odrody, okrasné i tie vhodné na konzum.

            Prvýkrát boli vystavené i obrovské tekvice Goliáš a Giant Atlantic.

            Zároveň sme sa mohli dozvedieť rôzne zaujímavosti o tekviciach, ich histórii a využití.

          • Beh pre zdravé srdce

          • Dňa 7.10. si druháci z 2.C a 2.D
            pripomenuli Behom pre zdravé srdce, že sa o naše srdiečko musíme starať
            a zaslúži si našu pozornosť.
            Naučili sa, že k zdravému životu patrí sa pravidelne hýbať, chodiť, plávať, zdravo sa stravovať.
            Víťazmi behu boli všetci, ktorí sa v tento slnečný jesenný deň rozhodli športovať a niečo urobiť pre svoje zdravie.
            Mgr. Losonszká, Mgr.Lajčiaková

          • Medzinárodný deň eura

          • Dňa 24.9. bol vyhlásený medzinárodný deň eura. So žiakmi sme ho oslávili spoločnou aktivitou a v spolupráci so VUB bankou, ktorá nám poslala interaktívnu prezentáciu, v ktorej bolo vysvetlené ako si šetriť  i zarobiť peniaze. Žiaci si potom nakreslili vlastné obrázky a darčeky, na ktoré si šetria peniaze. 

            Mgr. Zuzana Mihaličková, Stanislava Dohňanská

          • Otvorená hodina čítania

          • Dňa 5.10. sa uskutočnila v 2.B otvorená hodina Čítania. Rodičia si prišli vypočuť a pozrieť ako sa ich ratolesti správajú v škole a ako sa im darí na hodine čítania. Popri svojich deťoch si mohli vypočuť aj ostatné a porovnať medzi sebou. Vysvetlili sme si techniku plynulého čítania a tiež správnu intenzitu hlasu. Na úvod aj záver sme rodičom zarecitovali básničky. Žiaci boli veľmi dobre pripravení a tak rodičia po skončení vyučovania odišli hrdí domov. Mgr. Zuzana Mihaličková

          • Medzinárodný deň jabĺk – Súťaž o najväčšie jablko

          • I tento školský rok vyhlasujeme súťaž o najväčšie jablko. Ako sa do súťaže zapojiť? Stačí ak do piatku 10.10.2022 prinesiete jabĺčko zabalené v mikroténovom vrecku s vaším menom a triedou. Takto označené jablko prieneste p. uč. Paššovej do anglického kabinetu. Jablká budeme vážiť a vyhrá to, ktoré bude mať najväčšiu hmotnosť. Súťaž by sme chceli vyhodnotiť na Medzinárodný deň jabĺk. Víťaz bude samozrejme odmenený. Najväčšie jablká si budete môcť tradične pozrieť na výstave pri bufete. Pozri fotky z minulých ročníkov......

          • Výstava Bioillusion

          • Trieda 8.A bola dňa 30.9.2022 v Galérii Bazovského na výstave Bioillusion. Následne si žiaci svoje umelecké zručnosti vyskúšali v tvorivých dielňach Galerkovo.

          • Strom roka na našej škole

          • Naša škola sa opäť zapojila do hlasovacej súťaže o Strom roka. Naša škola sa do hlasovania zapojila po druhýkrát, ale súťaž sa koná už po 20 – ty krát. Hlavnou myšlienkou súťaže je upriamenie pozornosti na ochranu životného prostredia, uvedomenie si dôležitosti stromov, hlavne v mestách.

            Každý žiak mal možnosť vybrať si z dvanástky finalistov. Svoj hlas mohol dať iba jednému z nich. Niekoho zaujal zvláštny tvar, vek iného lokalita. Celkovo sa do hlasovania zapojilo 689 žiakov.

            Zoznam stromov, ktoré dostali najviac hlasov:

            1. miesto : strom č. 9 – Dub letný - počet hlasov: 258

            2. miesto: strom č. 3 – Dub jadranský - počet hlasov: 95

            3. miesto: strom č. 1 – Hruška obyčajná - počet hlasov: 62

            Okrem hlasovania sa na našej škole realizovali rôzne sprievodné aktivity k súťaži. Žiaci spoznávali stromy na biológii, výtvarnej výchove, etickej výchove či v záujmových krúžkoch.

            V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2022 a automaticky postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur.

            Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

            Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

            Naša škola získala minulý rok perfektné 2. miesto. Vysadená borovica himalájska a vavrínovce lekárske na školskom dvore pochádzajú práve z tejto výhernej súťaže. Dúfame, že sa nám tento rok bude minimálne tak dariť ako po minulý rok.