• Novinky

          • Mgr. Claudia Prekopová - sociálny pedagóg a vychovávateľ ŠKD

          • Pri príležitosti dňa učiteľov primátor mesta Trenčín Mgr. Richard Rybníček ocenil prácu nášho zamestnanca Mgr. Claudii Prekopovej. Pri predstavovaní jej činnosti zazneli tieto slová:

            Mgr. Claudia PREKOPOVÁ pracuje v ZŠ Veľkomoravská v Trenčíne od  februára 2009 na pozícii sociálneho pedagóga a od roku 2011 aj ako vychovávateľka v  ŠKD.

            Zo svojich predchádzajúcich pracovných pozícii na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny a v Centre pre deti a rodinu vie, že deti sú našim najväčším bohatstvom a investícia do ich výchovy prináša svoje ovocie.

            Vo svojom prístupe k práci uplatňuje sociálny rozmer a empatiu, ktorá je nevyhnutným nástrojom predchádzania nedorozumení a konfliktom. Tieto svoje zásady uplatňuje v komunikácií s rodičmi i kolegami. Deti  učí 3 vzácne slová „prosím“, „ďakujem“ a „prepáč“. Podaním rúk sa končí každé nedorozumenie. 

            Popri práci si neustále zvyšuje odborné vzdelanie a nové metódy práce uplatňuje v praxi. Svoje poznatky si nenecháva pre seba, ale odovzdáva ich nielen novým kolegyniam ako uvádzajúci pedagóg, ale i stredoškolským či vysokoškolským praktikantkám.

            Zapája sa do projektov na získanie technických prostriedkov pre vyučovanie a úspešne spolupracuje s  Trenčianskou nadáciou na projekte „Otvor srdce, daruj knihu“, kde v roku 2022 bolo obdarovaných 45 detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Dlhoročne robí radosť našim žiakom ako sprostredkovateľka vianočnej pošty s názvom „List Ježiškovi“.

            Počas pandémie COVID zostala v online spojení s deťmi a rodičmi a  zapojila sa do výzvy primátora mesta v rámci starostlivosti o deti lekárov Fakultnej nemocnice Trenčín.

            Na ZŠ Veľkomoravská je súčasťou školského podporného tímu. V rámci prevencie  zabezpečuje informovanosť pedagogických zamestnancov v danej problematike, individuálne konzultuje s pedagogickými a odbornými zamestnancami, so žiakmi a ich zákonnými zástupcami. Zabezpečuje prednášky vykonávané odborníkmi v najdôležitejších oblastiach prevencie do vyučovacieho procesu. 

             

            Za prácu našej Claudii ďakujeme i my zamestnanci ZŠ Veľkomoravská a v ďalšej práci v prospech žiakov i školy jej želáme veľa úspechov. 

                                                                                                                                                      

            Mgr. Miroslav Šumichrast.

          • Týždeň finančnej gramotnosti

          • Deti v Školskom klube 1.B triedy si po celý týždeň 20 - 24.3 2023 plnili úlohy, hry a aktivity na zlepšenie finančnej gramotnosti.

            Využili sme stránky Zlatka.in, kde poznávali peniaze, priraďovali ich k jednotlivým sumám, rozmieňali peniaze, počítali koľko peňazí im zostane po nákupe. Zaujímavý bol pracovný list "ľudské potreby". Tešili sa z výroby vlastných peňaženiek z papiera, kde si vložili vystrihnuté eurobankovky a euromince. Svoje zručnosti si overili aj v praxi, pri nákupe drobností v školskej klubovej kaviarni.

            Mgr. Bystrická Zuzana

          • Privítanie jari

          • V ŠKD sme privítali jar aktivitou sadenia jarných kvetov. Deti sa najskôr oboznámili, ktoré jarné kvety budeme sadiť, ako správne cibuľové kvety posadiť do kvetináčov a ako sa majú správne o kvety starať. Deti si svoje nasadené kvietky v kvetináči ešte ozdobili rôznymi jarnými aj veľkonočnými dekoráciami. Aktivita deti veľmi zaujala a bavila, no a domov si každý odniesol odmenu, svoje vlastnoručne posedené kvety. 

            Ďakujeme pani Dudáčkovej, že nám veľmi pomohla a umožnila zrealizovať aktivitu sadenia kvetov.  

            Za ŠKD 1.C Strečanská I.

          • Postup v "trojkovom" basketbale medzi najlepších!

          • 30.3. 2023 sa v našej telocvični uskutočnili zápasy v "trojkovom" basketbale. Naši chlapci privítali rovesníkov zo ZŠ Hodžova, ZŠ Dolná Súča a ZŠ  Horné Sŕnie. Sme radi, že ZŠ Veľkomoravská (v zložení: Filip Lajčiak, Dominik Mrázik, Lukáš Kostelný, Ronald Skukálek) vybojovala prvé miesto v skupine a ako víťaz v skupine postupujeme do ďalších bojov. Gratulujeme a v ďalších zápasoch držíme palce!     T.N.

        • Dotácia na stravu od 1. 5. 2023
          • Dotácia na stravu od 1. 5. 2023

          • Podľa novely zákona č. 544/2010 Z.z. dochádza s účinnosťou od 01.05.2023 k zmenám v poskytovaní dotácie na stravu. Nárok na dotáciu na stravu majú podľa tohto zákona všetci žiaci.

            Zákonný zástupca musí o dotáciu požiadať elektronicky po prihlásení rodičovským kontom cez ikonu Žiadosti / vyhlásenia (Žiadosť o dotáciu na stravu – NÁVRATKA) a to najneskôr v termíne do 4.4.2023 ( utorok ).

            V prípade, že má zákonný zástupca v škole viac detí, žiadosť treba odoslať za každé dieťa zvlášť. 

            Návod, ako odoslať žiadosť:

            https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u445

          • Privítanie jari

          • Pondelok, 20. marca, sme vstúpili do nového ročného obdobia. Jar začala pondelok o 22:24 hod. jarnou rovnodennosťou. V rámci ŠKD sme tento deň oslávili jarným upratovaním vonkajších priestorov. Spoločne sme vyhrabali a pozametali priestory školského dvora. Nedali sme ani šancu odpadkom a neporiadku v okolí a umiestnili sme ich tam kam patria, do koša.Všetkým deťom zo 6. a 11. oddelenia ďakujeme za pomoc.

            Pavlíková, Dúžeková

          • Deň vody

          • Ako každoročne sme si aj teraz pripomenuli Svetový deň vody 22.3.2023. Spolu s deťmi v ŠKD sme si rôznymi aktivitami hovorili o význame a dôležitosti vody pre človeka.

            Motiváciou bola súťaž " obleč sa celý do modrého". S deťmi sme si pozreli video "Kolobeh vody" a vyrobili z papiera symbolickú kvapku. Žiaci 1.B triedy vytvorili krásnu nástenku s tematikou vody, modrú planétu a symbolické ruky, ktoré pomáhajú v ochrane a šetrení. Štvrtákov zaujala kniha Vodný svet - Oceán.

            Žiaci sa tak dozvedeli o kolobehu vody, o tom, aká je pre nás vzácna, aká je to zdravá tekutina na pitie oproti sladeným nápojom, aké sú pravidlá pitného režimu a ako vodu šetriť a svojim pričinením chrániť.

          • Pomôž škole (OZ Komenský) svojimi 2% a vyhraj!

          • Súťaž o hodnotné ceny v našej škole bude prebiehať aj tento rok! Všetci žiaci, ktorých rodičia, príbuzní alebo známi podporia Občianske združenie Komenský 2% zo svojich daní, budú zaradení do žrebovania o krásne ceny (pozri plagát). Vyhlásenie 2% daní (kópiu) stačí vhodiť do schránky pri hlavnom vchode školy, môžete ho aj priniesť alebo poslať na sekretariát školy. Na vyhlásenie je nutné napísať meno žiaka a triedu, aby mohol byť žiak zaradený do žrebovania. Minulý rok sme peniaze z OZ Komenský použili na  vybudovanie novej hudobnej triedy, pred dvoma týždňami sme dokončili modernizáciu školskej kuchynky, vymaľovali sme triedy na druhom stupni, dokúpili sme drevené boxy pre všetkých žiakov 2. stupňa, vymieňali sme svietidlá v škole za nové úsporné, zmodernizovali sme aj učiteľské kabinety na prvom stupni školy (pozri fotky školských priestorov pred rekonštrukciou a po nej). Aj tento školský rok chceme našu školu aj vďaka peniazom z 2% daní zveladiť a skrášliť....plánujeme vybudovať už vyprojektovaný prístrešok na školskom dvore. Pomôžte nám vybudovať plánovaný prístrešok a vyhrajte krásne ceny! Žrebovanie o ceny sa uskutoční tradične na konci júna pri slávnostnom ukončení školského roku 2022/23. Všetky informácie ohľadom 2% nájdete  na našej webovej stánke  v "HLAVNÉ MENU" v sekcii "2% DANE". Ďakujeme!

             

          • Svetový deň vody

          • Žiaci 2.C a 2.D si 22.3. pripomenuli význam vody pre ľudstvo. Najskôr v triedach sa dozvedeli nové poznatky o vode. Potom sa vybrali do terénu k Váhu. V Born to Trick parku si rôznymi aktivitami overovali svoje vedomosti. Pre budúcnosť si zapamätali, že voda je pre všetkých, preto sa budeme snažiť ju znečisťovať čo najmenej.

          • Naša prvá návšteva knižnice – 1.D

          • Aj keď prváci ešte nepoznajú všetky písmená, rozhodli  sa, pri príležitosti marca – mesiaca knihy, navštíviť knižnicu M. Rešetku v Trenčíne.

            Pán knihovník ich srdečne privítal. Vysvetlil im, na čo slúži knižnica, aké rôzne knihy si môžu deti požičiavať a prezerať, ako sa správne s knihami zaobchádza aj ako sa ukladajú do poličiek. Na záver si mohli poprezerať priestory knižnice a prelistovať si knihy, ktoré ich zaujali.

             Prvákom sa tu veľmi páčilo a už teraz sa tešia na ďalšiu návštevu.

        • 22.3. 2023 - Riaditeľské voľno pre žiakov 7. a 8. ročníka
          • 22.3. 2023 - Riaditeľské voľno pre žiakov 7. a 8. ročníka

          • V súvislosti s organizačným zabezpečením Testovania 9, riaditeľ školy vyhlasuje na 22. marca 2023 (streda) RIADITEĽSKÉ VOĽNO pre žiakov 7. a 8. ročníka.

            Vyučovanie na I. stupni a v 5. a 6. ročníku bude prebiehať v štandardnom režime, v prevádzke ostáva ŠKD a ŠJ (žiaci 7. a 8. ročníka budú z obeda odhlásení).

          • Klubová kaviareň

          • ŠKD navštevuje veľa detí. Každé má vlastné záujmy a preferuje iný druh zábavy. Jedno však majú deti spoločné. Fascinuje ich nákup, predaj, peniaze a všetko okolo toho spojené. A preto sme sa rozhodli vyskúšať, aké je to podnikať. 

            V tomto čase prebieha u nás projekt Klubovej kaviarne. V nepravidelných intervaloch otvárame  dvere našej kaviarne. Do tohto projektu sa zapojilo niekoľko oddelení a po vzájomnej dohode jednotlivé skupiny pripravujú a realizujú Klubovú kaviareň vo svojej triede. 

            Keďže ide o pilotny projekt, v kaviarni si môžu naši kamaráti, rodičia i učitelia kúpiť zatiaľ čaj, džús, ovocie, niečo sladké či slané. Plány do budúcna sú však smelé a veríme, že sa nášmu projektu bude dariť. 

            Ďakujem našich kolegom za spoluprácu. 

            A budeme radi, ak nás aj vy navštívite. 

            Vychovávateľky Pavlíková a Dúžeková

          • Fašiangy v 6. a 11. oddelení ŠKD

          • Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a KARNEVALOM. Nebolo tomu inak ani u nás v našich kluboch. Deti si pri výbere a príprave masky dali naozaj záležať. Vďaka rodičom do našej školy zavítala nie jedna zajačica, srnka či hviezda posledných dní Wednesday. Prekvapením bol vlastnoručne vyrobený robot, obláčik či rybár. 

            Spoločne sme prešli prehliadkou masiek, súťažami, tanečným kolom a na záver sme odmenili tie najnápaditejšie masky. 

            Vychovávateľky Pavlíková, Dúžeková

          • Hranoly a tvorba ich modelov v 8.C

          • To, že matematika nie je len o počítaní, sa presvedčili žiaci 8.C, ktorí pomocou špajdlí a gumových cukríkov, poprípade plastelíny, vyrábali modely hranolov. Tým si precvičili priestorovú predstavivosť a ľahšie si uvedomili, koľko majú jednotlivé hranoly vrcholov („cukríkov“), koľko hrán („špajdlí“) a koľko stien.

          • Valentínska diskotéka

          • V piatok 17. februára sa opäť otriasali múry našej školy. V jedálni sa konala valentínska diskotéka, ktorá nebola len pre páry, ale pre každého, kto mal chuť sa zabaviť a zatancovať si. Niektorým sa aj pošťastilo a odniesli si domov výhru z tomboly. O tom, že si to žiaci užili, sa môžete presvedčiť na fotkách 😊

        • KARNEVAL ŠKD - 3. oddelenie
          • KARNEVAL ŠKD - 3. oddelenie

          • Fašiangy, Turíce..., tak sa spieva v jednej ľudovej piesni.  Všetci dobre vieme, že fašiangy sú časom  veselosti,  hodovania a karnevalov.  Jeden taký sa uskutočnil 22. februára 2023 aj v našej triede, kde poslušných žiačikov nahradili princezné ,čarodejníci aj policajti, lesné víly či lekári.   Nebol to však len taký  obyčajný karneval. Začali sme pesničkami a v rytme piesní sme sa učili zvládnuť nové tanečné kreácie z celého sveta. Prestávky v tanci deťom vyplnili súťažné hry o sladkú odmenu.

            Po fašiangoch tradične nasleduje pôst, cez ktorý všetka zábava utícha až do Veľkej noci , na ktorú sa už nedočkavo tešíme.

            Mgr. Claudia Prekopová

          • Beseda Letom svetom- ISLAND

          • Ďaľšou vášnivou cestovateľkou na našej škole je i pani učiteľka Zuzka Petrovská, ktorá precestovala takmer celú Európu. So svojimi cestovateľskými zážitkami sa podelila i s nami v ŠKD. Svojím pútavým rozprávaním zaujala nielen deti, ale i pani vychovávateľky.

            Svoje rozprávanie doplnila i bohatou fotodokumentáciou.

            Island je ostrovný štát neďaleko Grónska, prezývaný i ako „Zem ohňa a ľadu“. Prezradila nám niekoľko zaujímavostí z tohto krásneho ostrova.
            -V roku 930 bol na Islande vytvorený prvý parlament na svete, ktorý okrem krátkeho obdobia v 19. storočí existuje dodnes.
            -Na Islande nie sú takmer žiadne lesy
            -Horúce pramene využíva na vykurovanie asi 85% domácností
            -Na Islande sa nachádza najväčší počet geotermálnych prameňov na Zemi - až 7000 a 33 sopiek
            - Počet vodopádov nie je zistený, je ich asi milión!!!

            ŠKD-S.Búryová, I.Dužeková