• Novinky

          • Stroj času

          • I v minulom školskom roku sme sa so žiakmi v rámci krúžku Stroj času vydali po stopách našej histórie.

            Našou prvou zastávkou bol Oravský hrad. Cesta tam nebola jednoduchá, ale za to dobrodružná. Hoci sme sa obávali, že stratíme niektorých členov z našej výpravy, pretože sme išli nielen rýchlikom, ale aj „Oravskou strelou“, nestalo sa tak. Zatúlal sa nám len jeden rodič, nie žiak J. Takéto straty boli povolené. Na Oravskom hrade sme sa dozvedeli nové informácie o jeho histórii (a nebolo ich málo), pán sprievodca odhadol našu kapacitu vnímania. Videli sme aj zaujímavé expozície, mučiareň a filmový ateliér, v ktorom sa natáčal prvý horor v strednej Európe - DRAKULA. Najúmornejšia cesta bola k najkrajším výhľadom na hrade, pretože sme museli zdolať 754 schodov. Stálo to za to!

            Počas predvianočného obdobia sme sa rozhodli navštíviť 1. slobodné kráľovské mesto – Trnavu. Tá nás očarila nielen vianočnou atmosférou a stánkami, z ktorých rozvoniavalo fantastické jedlo, ale aj históriou a mohutnými hradbami. Vďaka pánovi sprievodcovi sme sa dozvedeli o ich funkcii v minulosti. Okrem toho nám ukázal malebné kostolíky i dych vyrážajúce kostoly. Čerešničkou na torte bol výhľad z mestskej veže, kde sme mali celú Trnavu ako na dlani. Nie nadarmo sa o nej hovorí ako o „malom Ríme“.

            Neodmysliteľnou súčasťou nášho dobrodružného putovania bol turistický výstup na Hrebienok. Išli sme navštíviť Tatranský ĽADOVÝ DÓM, ktorý bol zatvorený (ako sme sa na mieste dozvedeli). Tak nám nič iné neostávalo, ako vymyslieť náhradný program. Žiaci navštívili Kvantárium, v ktorom sme videli svetlá v rozprávkovo-kúzelnom duchu, kinetický piesok a nesmieme zabudnúť na možnosť vyskúšať si virtuálnu realitu. Našťastie sa počasie umúdrilo a dovolilo nám nahliadnuť do Tatranského ľadového dómu, ktorého tohtoročná téma bola Bazilika Božieho hrobu v Jeruzaleme  a krížová cesta. Cestou z Hrebienka sme neodolali poriadnej guľovačke, výsledkom ktorej boli mokré ponožky v turistických topánkach. Ale aj s tým sme si poradili. Počas dlhej cesty vlakom sme ich dôkladne vysušili, hoci nás oziabali palce na bosých nohách.

            Poslednou zastávkou bolo hlavné mesto kultúry 2013 – Košice. Cesta vlakom bola úmorná a trochu aj nudná, pretože sme sedeli v otvorenom vozni. Navštívili sme Dóm svätej Alžbety, kde sme videli hlavný oltár, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky stredovekého gotického umenia na Slovensku. Bol fakt obrovský! Takmer sa nám podarilo zhodiť 600-ročnú sochu. Vydržala i vďaka pani učiteľkám, ktoré ju ratovali. Zaujala nás malebná Kaplnka sv. Michala, ktorá kedysi stála na cintoríne v strede mesta. Určite by sa pod kaplnkou našli ešte nejaké kosti. Pani sprievodkyňa nás previedla mestom, jej výklad začal trošku nudne o erboch mesta, ale vylepšila to pikoškami o Košičanoch. Cesta späť bola dobrodružná a môžu za to zatvorené kupéčka, ale hlavne zvracajúci člen našej výpravy. O obsahu 2 igelitiek radšej pomlčíme...

            Veríme, že aj tento školský rok nás prekvapí ...

          • OZNAM ŠJ

          • Čipy slúžia na identifikáciu stravníka v školskej jedálni. Ak sa stravník pípne čipom pri odbere jedlá, tak:

            • Rodič dostane notifikáciu o vydanom jedle.
            • Systém zmení záznam „objednané jedlo na prevzaté“.
            • V prípade stravníkov so štátnou dotáciou na stravu (obedy zadarmo) je zabezpečený automatický prepočet pre priznanie alebo stratu nároku na dotáciu.
            • Pri nedotovanej strave na výšku poplatkov za stravu (zostávajúceho kreditu) nemá vplyv, či je jedlo prevzaté, poplatky sa počítajú vždy iba za prihlásené (neodhlásené jedlo).
            • V prípade choroby treba žiaka odhlásiť do 6:30 hod. daného dňa. Ak dieťa nestihnete odhlásiť v prvý deň choroby nárok na dotáciu zaniká, obed si môžete vyzdvihnúť v ŠJ v čase od 11:30 – 11:45. Sumu za obed bude rodič hradiť v plnej sume:
              • 1.stupeň – 2,10
              • 2.stupeň – 2,30
            • Na ostatné dni je rodič povinný dieťa odhlásiť.

            Vedúca ŠJ

          • 1. ročník - začiatok školského roka - 4.9. 2023:

          • 1. ročník - začiatok školského roka - 4.9. 2023:

            7:45 - 8:10 - príchod prvákov s rodičmi do areálu školy vchodom z Piešťanskej ulice (pri telocvični), prváci sa s rodičmi zhromaždia na školskom dvore pri tabuľkách svojich tried

            8:15 - 8:45 - slávnostné privítanie všetkých žiakov školy riaditeľom školy na školskom dvore

            8:45 - 9:00 -  predstavenie tr. učiteliek prvákov a presun prváčikov so svojimi tr. učiteľkami do tried (už bez rodičov, rodičia zostávajú na šk. dvore)

            9:00 - 9:30 – všeobecné informácie o škole, fungovaní školského klubu detí (ŠKD), stravovaní a krúžkoch pre zák. zástupcov prvákov na šk. dvore

            9:30 - 9:45 – presun už iba jedného zák. zástupcu  do triedy. Rodičia vstupujú do prváckych tried cez vonkajšie vchody (každá prvácka trieda má samostatný vonkajší vchod) - informácie tr. učiteľky a vychovávateľky ŠKD

            cca o 10:45 – odchod detí 1. ročníka domov so svojím zákonným zástupcom

            Poznámky:

            - prvý školský deň (4.9.) nie je školská jedáleň v prevádzke, ŠKD pre prvákov je v prevádzke až od druhého školského dňa (od 5.9.) Školský klub detí  je pre žiakov 2. až 4. roč. v prevádzke v prvý šk. deň do 12:00.

            - od utorka  (5.9.) výučba podľa pokynov tr. učiteliek, v prevádzke ranný školský klub (6:30-8:00), popoludňajší školský klub (do 17:00) i školská jedáleň

            V prípade nepriaznivého počasia presun rodičov a prvákov do školskej jedálne (príhovor riaditeľa školy cez školský rozhlas).

          • 2. až 9. ročník - začiatok školského roka - 4.9. 2023:

          • 2. až 9. ročník - začiatok školského roka - 4.9. 2023:

            7:45 - 8:10 – príchod žiakov 2. až 9. roč.  do areálu školy (zhromažďujú sa na školskom dvore)

            8:15 - 8:45 - slávnostné privítanie všetkých žiakov školy riaditeľom školy na školskom dvore

            8:45 – presun žiakov 2. až 9. ročníka do svojich tried v sprievode tr. učiteľov

            8:45 - 10:00 - žiaci 2. až 9. roč. sú vo  svojich triedach so svojimi tr. učiteľmi (šk. informácie, šk. poriadok, bezpečnosť a prevádzkové poriadky učební a priestorov školy, rozvrhy, skrinky a pod.)

            10:00 - odchod žiakov 2. až 9. roč. domov, resp. do školského klubu detí, ktorý je v prevádzke do 12:00 počas prvého šk. dňa pre prihlásených žiakov 2. až 4. roč..

            Poznámky:

            - rodičia nevstupujú do budovy školy a platí to aj pre rodičov novoprijatých žiakov (pri každom vchode je dozorkonajúci učiteľ, ktorý odvedie nových žiakov do pridelenej triedy)

            - prvý šk. deň nie je školská  jedáleň v prevádzke, školský klub detí  je pre žiakov 2. až 4. roč. v prevádzke do 12:00

            - od utorka (5.9.) výučba podľa rozvrhu, školská jedáleň aj školský klub v prevádzke 

            V prípade nepriaznivého počasia presun žiakov 2. až 9. roč. do svojich tried  (príhovor riaditeľa školy cez školský rozhlas.

             

          • Informácie ŠJ pre stravníkov

          • Platby:

            Výška stravného za jeden obed:

            • Bežné stravovanie:
              • 1.stupeň – 1,70 + 0,40 = 2,10 na deň
              • 2.stupeň – 1,90 + 0,40 = 2,30 na deň
            • Stravovanie s dotáciou: („obedy zadarmo“)
              • 1.stupeň – 0,40 na deň
              • 2. stupeň – 0,40 na deň

            Bankové príkazy na úhradu:

            • Bežné stravovanie:
              • 1.stupeň – 42 eur (1,70 + 0,40) x 20 (dní)
              • 2.stupeň – 46 eur (1,90+0,40) x 20 (dní)
            • Stravovanie s dotáciou:
              • 1.stupeň – 8 eur     
              • 2.stupeň – 8 eur

            ČÍSLO ÚČTU NA ÚHRADU STRAVNÉHO:

            40162020 /7500

            IBAN: SK 93 7500 0000 0040 1620 2086

            BIC:CEKOSKBX

            Variabilný symbol: rodné číslo žiaka (bez lomky)

            Platbu treba uhradiť z toho účtu, ktorý uvádzate na zápisnom lístku na stravu na rok 2023/2024, na ktorý vám budú zaslané preplatky cez letné prázdniny. Pri platbe treba zadávať variabilný symbol. Platby je potrebné uhradiť vždy mesiac dopredu do 20. dňa. V prípade nezaplatenia potrebnej sumy vás aplikácia EDUPAGE bude informovať o úhrade stravného, ak sa stravné neuhradí, nebude sa môcť stravník stravovať.

             

            Čipový systém:

            Stravník pri prihlásení na stravu dostane čip (záloha 5 eur, pri vrátení nepoškodeného čipu mu bude záloha vrátená). Čip ostáva stravníkovi  počas celého stravovania v školskom zariadení.

            Odhlasovanie obedov:

            Odhlásiť sa zo stravy je možné najneskôr deň vopred do 14.00 hod telefonicky alebo cez aplikáciu EDUPAGE.

            Obedy je možné odhlásiť prostredníctvom rodičovského účtu na stránkach EDUPAGE v sekcii Jedálny lístok do 6.30 hod.

            Prosíme rodičov, aby rešpektovali čas na odhlásenie zo stravy. Po tomto čase nie je možné odhlásiť stravníka z dôvodu vynormovania surovín a výdaja tovaru zo skladu.

            Neodhlásený obed je možné vyzdvihnúť v školskej jedálni v čase 11.30 – 11.45 hod. Stravník (zákonný zástupca) si stravu sám preloží do obedára.  Ak dieťa ochorie a zabudnete ho odhlásiť z obeda, je možné si  vyzdvihnúť obed  len v PRVÝ DEŇ CHOROBY, ostatné dni musí byť ODHLASENÝ.

          • Rozlúčka s našimi deviatakmi...

          •  "Našu deväťročnú cestu sme oficiálne ukončili 29.6. 2023 slávnostnou rozlúčkou spoločne so všetkými našimi pedagógmi. Pripravili sme si naozaj pestrý program, plný umenia i zábavy. Mnohí sme odchádzali so slzami v očiach, ale rozhodne sme si naše rozlúčkové popoludnie užili. Deväť rokov je naozaj dlhá doba, no ubehlo to ako voda... Naša ŠTVORKA bude v našich srdciach a sme vďační za to, čo nám dala." 

                                                                                                                                Deviataci :)

          • OŽZ

          • Dňa 2. 6. 2023 sa naši žiaci 5. a 8. ročníka v rámci OŽZ zúčastnili Dňa otvorených dverí vo vojenských  kasárňach v Trenčíne. Žiaci si mohli na jednotlivých stanovištiach prezrieť nielen vojenskú techniku a zbrane, ale si aj zasúťažiť v rôznych disciplínach, v ktorých si overili svoju kondičku. Najväčšiemu záujmu sa tešil regrútsky stánok, pri ktorom žiaci mohli za svoju fyzickú zdatnosť získať zaujímavú odmenu. Dievčatá skôr upútal stánok, ktorý ponúkal maskovanie tváre. Tomuto neodolali ani niektoré pani učiteľky. Tých starších skôr zaujal kurz prvej pomoci, kde si mohli vyskúšať masáž srdca, umelé dýchanie či stabilizovanú polohu. K tomuto podujatiu už neodmysliteľne patria ukážky práce psovodov so svojimi štvornohými kolegami.

            Tento deň sme si naozaj všetci užili! 

          • Deň otvorených dverí VŠC DUKLA

          • Dňa 21. 6. 2023 sa naši žiaci 6. a 7. ročníka v rámci OŽZ zúčastnili akcie Deň otvorených dverí VŠC DUKLA. Na jednotlivých stanovištiach v areáli športového strediska si mohli vyskúšať jednotlivé športové disciplíny, ako boli karate, kickbox, zápasenie,  šplh na lane, streľbu a iné. Za každú zvládnutú disciplínu získali žetóny, ktoré si mohli neskôr vymeniť za spomienkové predmety (pexeso, kartičky, šiltovky, tričká a i.).

            Čerešničkou na záver bola autogramiáda, na ktorej boli naši zlatí olympionici – Matej Tóth, Elena Kaliská, Monika Chochlíková či Peter Gelle.

            Žiaci si v tento deň nielen zašportovali, ale  sa aj výborne zabavili.

          • Najlepšie matematické hlavičky v tomto školskom roku

          • Barbora Ševčíková, Emily Traves, Mária Večeřová, Ondrej Beták. Všetci štyria úspešne reprezentovali našu školu v okresných kolách pytagoriády alebo Matematickej olympiády. Gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie úspechy.

          • V celoslovenskej ankete TRÉNER ROKA náš kolega na 2. mieste!

          • V stredu večer (28.6. 2023) sa v Bratislave konal galavečer  O2 Športovej akadémie Mateja Tótha spojený s odovzdávaním grantov akadémie pre školy a vyhodnotenie ankety Tréner roka športovej akadémie. Medzi 15-timi nominovanými trénermi z celého Slovenska bol nominovaný aj náš tréner a učiteľ Mgr. Milan Šifra. V celkovom poradí obsadil krásne 2. miesto! Nášmu kolegovi blahoželáme a zároveň v jeho mene ďakujeme všetkým, ktorí mu poslali svoj hlas.                                       T.N.

        • PREVENCIA – ÚČINNÝ PROSTRIEDOK
          • PREVENCIA – ÚČINNÝ PROSTRIEDOK

          • V školskom roku 2022/2023 bolo v rámci preventívnych aktivít na našej škole pre žiakov prvého aj druhého stupňa odprezentovaných 22 tematických okruhov v celkovom počte  101 vyučovacích hodín. Nosnými okruhmi boli témy zamerané na emócie a ich prejavy, riešenie vzťahov, prevencie šikany či kyberšikany, nástrahy internetu, potláčanie prejavov extrémizmu či diskriminácie, látkové závislosti a trestnoprávna zodpovednosť.

            V rámci celospoločenských tém sa jednalo o ochranu prírody, protipožiarnej prevencie, kariérneho poradenstva a zdravý životný štýl.

            Preventívne aktivity boli zabezpečené kvalifikovanými lektormi z CPPaP Trenčín, Krajským riaditeľom PZ SR, Mestskej polície Trenčín, HaZZ SR, VÚC, Trenčianska univerzita, RÚVZ a členmi podporného tímu pre oblasť prevencie sociálneho pedagóga a školskej psychologičky.

            Veríme, že ,,očkovanie““ v podobe rozvoja pozitívnych emócií a preventívnych aktivít počas školského roka prispeli k zdravému vývinu našich žiakov a budú podporené pozitívnymi zážitkami v rodinnom prostredí počas prázdnin.

             

            Mgr. Claudia Prekopová,  sociálny pedagóg

          • Slávnostné vyhodnotenie šk. roku 2022/23

          • 28.6. 2023 sa po cvičnom požiarnom poplachu na školskom dvore uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie školského roku 2022/23 s nasledovným programom: 

             

            1. Vyhodnotenie a odovzdanie cien najlepším jednotlivcom a triedam  v zbere papiera (jesenný zber papiera, jarný zber papiera a celkový súčet oboch zberov papiera). Informácie k oceneným jednotlivcom aj triedam  v zbere papiera  nájdete v prílohe...

             

            2. Vyhodnotenie a odovzdanie putovných pohárov víťazným triedam školského medzitriedneho futbalového turnaja:

            - v kategórii 1. až 3.roč. -  vyhrala trieda 3.A (2.miesto 2.B, 3. miesto 1.D)

            - v kategórii 4. až 6. roč. - vyhrala trieda 6.B (2. miesto 4.A, 3.miesto 5.C)  

            - v kategórii 7. až 9. roč. - vyhrala trieda 8.C (2. miesto 9.A, 3.miesto 7.C)

             

            3. Vyhodnotenie a odmenenie najlepších žiakov prvého stupňa po jednotlivých ročníkoch:

            1. ročník – Tamara Štorcelová 1.D, 2. ročník – Ella Prokopová 2.D, 3. ročník – Tanya Krajčiová 3.B, 4. ročník – Klára Martinková 4.A

             

            4. Vyhodnotenie a odmenenie najlepších žiakov druhého stupňa podľa predmetov:

            SJL- Klačková Liana 9.B, MAT – Beták Ondrej 7.B, ANJ – Havlíková Dominika 9.A, NEJ- Klačková Liana 9.B, RUJ – Černická Grétka 8.C, DEJ – Beták Ondrej 7.B, GEO – Brezovák Kamil 5.B, BIO - Nemečková Júlia 8.C, CHE- Beták Ondrej 7.B, INF - Lajčiak Filip 9.B, VYV – Ujháziová Dominika 8.C, OBN – Ondrášek Tadeáš 9.B, TSV – Lajčiak  Filip 9.B 

             

            5. Vyhlásenie a odmenenie najlepšieho žiaka a žiačky školy  školy v šk. roku 2022/23

            Klačková Liana 9.B, Lajčiak  Filip 9.B 

             

            6. Ocenení žiaci a ocenený pedagóg Mestom Trenčín v tomto školskom roku za mimoriadne úspechy (ocenení žiaci prevzali ocenenia z rúk primátora 29.6. 2023) : 

            Predmetové olympiády:

            Ondrej Beták, 7. B, - 1. miesto v Krajskom kole Dejepisnej olympiády

            Liana Klačková, 9. B, - 2. miesto v celoslovenskom kole, prednes pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička

            Športové súťaže:

            Dominik Holý, 8. A, - Majster Slovenska v kategórii mladších žiakov v päťboji

            Mimoriadne ocenenie:

            Filip Lajčiak, 9.B, - 1. miesto medzinárodná súťaž - Trenčiansky robotický deň - kat. Freestyle, 1. miesto okresná súťaž - SOŠkársky päťboj v celoslovenskej súťaži iBobor,

            Viktória Kadlecajová, 9. B, - úspechy v medzinárodných súťažiach v karate

            Ocenený pedagóg za našu školu – Mgr. Claudia Prekopová 

             

            7. Žrebovanie a odovzdanie cien z Občianskeho združenia Komenský – Daruj 2%z dane ZŠ Veľkomoravskej. Väčšina žiakov našej školy čakala práve na tento bod programu a dopadlo to nasledovne:

            1. miesto - "párty" reproduktor – Oliver Gajdošík - 4.B

            2. miesto - bezdrôtové slúchadlá – Diana Škvareninová - 1.A

            3. miesto – originálna futbalová lopta z MS – Hanka Čičová 5. A

            špeciálna cena -najviac prinesených vyhlásení - bezdrôtový reproduktor – Kamencová Lucia  3.C

             

            8. Poďakovanie riaditeľa školy všetkým žiakom, učiteľom a všetkým zamestnancom za celý školský rok 2022/23!  

             

            - v slávnostnom programe vystúpila Ingrid Čechovská s hrou na saxofón a program nám  spestrili svojím tanečným vystúpením  prváci pod vedením p. uč. Bystrickej a p. vych. Strečanskej – ďakujeme!

            Všetci ocenení dostali aj krásne ceny. GRATULUJEME!!!                 T.N.

             

             

          • Koncoročný výlet prváčikov

          • Prváci sa počas školského roka usilovne učili, pekne pracovali, a tak si zaslúžili odmenu. V závere roka ich čakal výlet vláčikom Matúšom. Previezli sa historickým námestím v centre mesta. Vystúpili v Čerešňovom sade, kde sa zahrali, prezreli si južné opevnenie hradu. Cestou späť do centra obdivovali nádherný výhľad na mesto z hradieb farského kostola, vyšantili sa na šmykľavkách v átriu. Nakoniec sa schladili chutnou zmrzlinou.

          • Divadlo Červená čiapočka alebo o Hlúpom vlkovi

          • Pri príležitosti sviatku MDD si mohli žiaci 1., 2. a 3. ročníka pozrieť divadelné predstavenie „Červená čiapočka alebo o Hlúpom vlkovi“ , ktoré uviedlo Dogma Divadlo.

            Hra bola plná rôznych vizuálnych efektov, tieňohry a podfarbená tanečnou hudbou.

            Rozprávka o hlade, láske a vytúženom autiaku bola spracovaná netradične, zábavne a herci často zapájali detského diváka do deja. Červená čiapočka bola nezbedná, šibalská, vlk bol hlúpy a poľovník roky tajne zaľúbený do starej mamy.

            Deťom sa takáto moderná verzia veľmi páčila. Hercov odmenili veľmi dlhým potleskom.

          • Obhájili sme zlato

          • Vo štvrtok 22. júna 2023 sa v sobášnej sieni Mestského úradu v Trenčíne konalo vyhodnotenie súťaže v tvorbe školských časopisov. Do 28. ročníka súťaže sa v školskom roku 2022/2023 prihlásilo 9 základných škôl z nášho regiónu.

            Podmienku súťaže – vydať školský časopis s rozsahom najmenej 10 strán a dodržať predpísanú obsahovú stránku časopisov sme nielen splnili, ale aj výrazne prekročili. Časopisy hodnotila dlhoročná novinárka a členka Slovenského syndikátu novinárov Ľuboslava Sedláková. O kvalite nášho časopisu svedčí aj fakt, že naše DOMINO 4 bolo opätovne zaradené do zlatého pásma.

            Našej redakčnej rade blahoželáme a tešíme sa na ďalšie čísla ;-).

        • DEŇ  DETÍ  V ŠKD
          • DEŇ DETÍ V ŠKD

          • Slnko na nás pekne svieti,

            veď dnes máme DEŇ DETÍ.

            Zahráme sa to i to,

            nech nám bude veselo.

            A na záver vedno,

            zlížeme zmrzliny vedro.

                 Veľa úsmevu deťom k sviatku praje   

            Mgr. Claudia  Prekopová