• Novinky

          • Ekonomická olympiáda

          • 27. a 29. marca sa na našej škole uskutočnilo školské kolo pilotného ročníka Ekonomickej olympiády. Počas 40 minút žiaci vypĺňali online test, ktorý sa skladal z 25 otázok zameraných na ekonómiu a na finančnú gramotnosť. 

            V rámci Trenčianskeho kraja sa v prvej päťdesiatke umiestnili traja žiaci deviateho ročníka z našej školy: 6. miesto – Tadeáš Ondrášek (9.B), 10. miesto – Pavla Štefánková (9.B) a 31. miesto – Alex Kormaňák (9.C).

            Srdečne gratulujeme!

          • Súťaž "Mladý chovateľ"

          • Do súťaže Mladý chovateľ sa prihlásili žiačky Eva Mončeková, Emma Striežencová a Michaela Čičová v kategóriách Psy a Exotické vtáctvo. Súťaž pozostávala z napísania práce o svojom zvieratku, testových otázok a poznávania druhov.

            Náročná súťaž prebehla na Juhu v Centre voľného času v piatok 5.5. 2023.

            Naša žiačka Evka Mončeková zo 6.B získala 1. miesto vo svojej kategórii od 7 - 13 rokov a získala diplom, medailu  a vecné ceny pre svojho psíka. Tešíme sa z úspechu a blahoželáme všetkým súťažiacim dievčatám.

          • Mc Donald's Cup.

          • Tohto roku sa do tejto futbalovej súťaže zapojilo historicky najviac škôl. V krajskom kole sa po prvýkrát zúčastnili aj naši malí žiaci a žiačky. Reprezentovali sme okres Trenčín.

            Všetci sa snažili dať čo najviac gólov. Gól znamenal finančný príspevok pre organizáciu Ronald Mc Donald House Charities. Pomoc rovesníkom v detských nemocniciach.

            Zažili sme krásne chvíle na veľkom turnaji. Ceny nám odovzdával tréner AS Trenčín F. Straka s jeho zverencami.

            Medzi veľkou konkurenciou sme sa nestratili. Získali sme krásne 6.miesto.

            Veríme, že aj na budúci rok sa naša škola na tento turnaj prebojuje.

            Blahoželáme

          • Veľký úspech nášho žiaka.

          • V mesiaci apríl sa uskutočnilo krajské kolo Dejepisnej olympiády, do ktorého postúpili naši žiaci Henrieta Juriťáková z 9. ročníka a Ondrej Beták zo 7. ročníka. A práve Ondrej obstál v silnej konkurencii a z prehľadom zvíťazil vo svojej kategórii. Srdečne mu blahoželáme a veríme, že sa mu takto bude dariť aj naďalej. Dve družstvá deviatakov sa tiež zúčastnili okresnej súťaže Medzníky druhej svetovej vojny, kde družstvo v zložení Henrieta Juriťáková, Petra Chrastinová a Martin Rebroš sa umiestnilo na peknom 4. mieste. Blahoželáme!

          • Hlasovaním vyberte, ktorý návrh sa vám páči!

          • V rámci blížiacich sa osláv 70. výročia našej školy, máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!

            Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasovať bude možné od 11.5. do 17.5. 2023 o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-). 

            Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/9d6ac485

          • Návšteva (exkurzia) vo verejnej knižnici Michala Rešetku.

          • Naša trieda 1.C sa poobede vybrala na návštevu knižnice. Deti sa dozvedeli mnoho informácii a zaujímavostí o knižnici a knihách, ktoré sa v nej nachádzajú. Niektoré deti si dokonca domov odniesli nie len čitateľský preukaz, ale aj zapožičané knihy, ktoré si vybrali podľa svojich záujmov. Záverom bolo pasovanie detí za čitateľov, od milej pani knihovníčky.

            Ďakujeme za krásne strávené poobedie.

            Za ŠKD 1.C Strečanská I.

          • Od Hviezdoslavovho Kubína k rétorickému Uhrovcu

          • Predposledný aprílový týždeň bol pre dievčatá, ktoré reprezentovali našu školu v umeleckom prednese, náročný.

            Dňa 20. 4. 2023 sa v priestoroch ZŠ Bzince pod Javorinou uskutočnilo krajské kolo Hviezdoslavov Kubín.

            L. Klačkovej (9. B), Z. Šašinkovej (9. B), K. Chrastinovej (6. C) ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy  a E. Forróovej (4. A) gratulujeme k 3. miestu.

            A aby toho nebolo málo, 21. 4. 2023 sa v CVČ v Trenčíne konalo okresné kolo v rétorike, kde nás opäť reprezentovala L. Klačková , ktorá vo svojej kategórii získala 3. miesto a E. Striežencová, ktorá obsadila 2. miesto.

            Všetkým patrí veľká vďaka a sme radi, že aj v dnešnej dobe niekoho baví ľubozvučnosť materinského jazyka , v ktorom sa dajú dosiahnuť výborné výsledky, a to na najvyšších úrovniach.

          • Svetový deň Downového syndrómu

          • Na každú nôžku, inú ponožku. Týmto milým symbolickým gestom sme si spolu s deťmi pripomenuli medzinárodný deň Downového syndrómu. Porozprávali sme sa o týchto výnimočných ľuďoch, pomocou prezentácie sme si pozreli základné rozdielne znaky. Pozreli sme si krátky dokument, ktorý krásne ukázal, že hoci sú títo ľudia iní, túžia žiť život rovnako naplno ako my. Nakoniec sa deti stali na malú chvíľku dizajnérmi, a každý z nich navrhol vlastný dizajn ponožiek.

            Vychovávateľky Dúžeková a Pavlíková

             

          • Okresné kolo MC Donald's Cup 2023

          • Dňa 27.4. sa na ihriskách ZŠ Novomeského odohralo okresné kolo futbalového turnaja detí 1.stupňa základných škôl MC Donald's Cup.

            Na turnaji sa zúčastnilo 5 základných škôl - víťazov jednotlivých skupín z okresu Trenčín.

            Víťazom sa stala naša škola!

            Naši chlapci a dievčatá sa takto prebojovali do krajského kola.

            Gratulujeme a držíme palce!

          • 78. výročie oslobodenia Trenčína

          • 14.4. sme si s našimi deviatakmi už tradične pripomenuli 78. výročie oslobodenia mesta. Pietna spomienka sa konala pri Pamätníku umučených na Brezine. Okrem kladenia vencov sme si vypočuli aj viacero zaujímavých príhovorov.  V nich zaznelo, že pri oslobodzovaní okresu Trenčín okrem vojakov a partizánov zahynulo aj 800 civilistov. Akoby symbolicky sa mesto Trenčín  stalo v týchto mesiacoch útočiskom pre 800 utečencov z Ukrajiny. A odkaz pre ľudí dneška? Nebyť ľahostajný, keď sa deje neprávosť. Zastať sa tých, ktorí sú v ohrození a potrebujú našu pomoc, lebo nevieme, kedy ju budeme potrebovať my.

          • Máme víťazov okresu v "trojkovom" basketbale

          • Po postupe zo skupiny v  "trojkovom" basketbale sa naši chlapci stali aj víťazmi okresu Trenčín. Tentokrát sme 21.4. 2023 privítali víťazov svojich skupín zo ZŠ Novomestského, ZŠ Tr. Jastrabie a ZŠ  Kubranská. Sme radi, že ZŠ Veľkomoravská (v zložení: Filip Lajčiak, Dominik Mrázik, Lukáš Kostelný, Ronald Skukálek, Visaev Bersa) vybojovala opäť prvé miesto a po postupe zo skupiny sa naši chlapci stali aj víťazmi STREETBALU v okrese Trenčín. Gratulujeme a v ďalších zápasoch držíme palce!     T.N.

          • Krúžok háčkovania

          • V piatky poobede sa v našej škole vôbec nenudíme, zato sa dobre pletieme, teda, aby sme vás nepoplietli - presnejšie háčkujeme. Objavili sme veľa šikovných rúk na prvom i druhom stupni, ktoré sa rady učia nové veci a už vedia samé vytvoriť krásne hračky, či iné užitočné vecičky. Tu je pár dôkazov:

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 29.03. 2023 sa naši žiaci Richard Seriš (7.A), Daniela Gézeová (8.B), Barbora Ševčíková (8.B) a náhradníčka Lucia Vojdanová (6.B) zúčastnili Biblickej olympiády, ktorá sa konala v Soblahove. Po náročnom súboji obhájili krásne druhé miesto.

          • Recitačná súťaž

          • 2. februára sa do recitačnej súťaže „A Slovo bolo u Boha“ zapojili naši žiaci Nina Kernová (3.A), Tamarka Cibulková (2.A), Filip Vavruš (3.C), Viktória Bulejková (2.B), Patrik Dibala (7.A) a Jasmína Lacová (9.C). Viktória Bulejková bola ocenená 2. miestom vo svojej kategórii. Všetkým účastníkom ďakujeme za prezentáciu umelecky hodnotných diel a reprezentáciu našej školy. 

          • Karneval, 4.oddelenie ŠKD

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde ...

            Aj našej škole patrí karnevalu niektorý z fašiangových dní. Deti sa v predstihu na tento deň pripravujú, fantázia naberá na obrátkach, aby ich maska všetkých prekvapila a zaujala.

            V pondelok, 20.februára, sme fašiangovú náladu nastavili už počas vyučovacieho procesu. Pani učiteľka, Mgr. Šištíková vytvorila tento deň tak, aby svojim obsahom zabavil počas vyučovania, a niektoré deti už tento deň absolvovali aj v karnevalových maskách. Po skončení vyučovania deti pokračovali už samotnou karnevalovou zábavou a programom. Svoje schopnosti mohli deti preukázať nielen pri predstavovaní svojej masky, ale neskôr pri rôznych súťažiach. Poznali sme masky ako: „víly, matka Zem, indián, hadia žena, bosorka, čertík, pirát, záchranár, Jánošík“ a iní.... Za svoj výkon boli primerane odmenení a povzbudení do ďalšej zábavy. Na záver programu si mohli deti, jednotlivé masky, vybrať niektorú z odmien, ktoré boli vopred pripravené. Zábava bola veselá a po celodennej aktivite naplnená. Verím, že zážitky tohto dňa zanechali v deťoch trvalé spomienky.

            Záverom by som chcela poďakovať našej mamičke, p. Vyhňárovej za jej obetavosť pri vytvorení a spracovaní kvalitnej fotodokumentácie z priebehu karnevalu k plnej spokojnosti všetkých zúčastnených.

            Bc. Dagmar Stanislavová, vychovávateľka ŠKD

          • Hviezdoslavov Kubín má svoje pokračovanie.......

          • Dňa 30. marca 2023 sa v priestoroch ZŠ v Melčiciach – Lieskovom konalo okresné kolo umeleckého prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín, v ktorom sme mali zastúpenie vo všetkých troch kategóriách.

            Čo nás nesmierne teší je fakt, že toto zastúpenie budeme mať aj v krajskom kole, pretože dievčatá postúpili z prvým miest. Už tento týždeň ( 20.4.) sa v Bzinciach pod Javorinou stretnú víťazi okresných kôl , z ktorých  odborná porota vyberie tých najlepších, ktorí  postúpia do Dolného Kubína, kde sa uskutoční celoslovenská prehliadka umeleckého prednesu.

            Všetkým dievčatám budeme držať palce a budeme sledovať ich (pevne veríme) úspešné účinkovanie a zavŕšenie ich polročnej prípravy pod vedením p. učiteľky A. Strempekovej a p. učiteľky  Ľ. Timkovej.

            Veľa šťastia!

              

            1. kategória : E. Forróová (próza)                       1. miesto (postup)
            2. kategória : E. Striežencová (próza)                3. miesto

                     K. Chrastinová (poézia)                 1. miesto (postup)

             

            1. kategória : Z. Šašinková (próza)           1. miesto (postup)

                                L. Klačková (poézia)                    1. miesto (postup)

          • Veľkonočné tvorivé dielničky

          • Popri „povinnom upratovaní“, keď naše domácnosti pripravujeme na najkrajšie sviatky jari, sa každá miestnosť rozžiari typickými dekoráciami. Pestré farby, ozdoby, maľované vajíčka, zajačiky, kuriatka, jahniatka, ozdobené bahniatka, kvitnúci zlatý dážď.
            I deti v ŠKD sa zapojili do veľkonočného tvorenia pod vedením Ing. Lucii Krasňanovej. Fantázii sa medze nekladú, naši tretiaci i štvrtáci si veľkonočné vyrábanie naozaj užívali. Na scénu tak prišla kreativita a fantázia. Mnohí prekvapili svojou originalitou a jedinečnosťou. V očiach detí bolo vidno radosť a nadšenie, že aj oni dokázali vlastnoručne zhotoviť niečo výnimočné. Pri týchto aktivitách sa všetci niečo nové naučili, využili svoj talent, a taktiež sa aj zabavili.

            Mgr.Búryová Silvia, Ingrid Dužeková