• Novinky

          • HALLOWEEN V ŠKOLSKOM KLUBE

          • Predvečer sviatku Všetkých svätých – Halloween - sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra prevažne v anglicky hovoriacich krajinách a v zámorí.ale i u nás.


            Halloween je slovo prevzaté z anglického výrazu "All Hallows'Evening", čo doslovne znamená predvečer všetkých svätých. Dnes ho poznáme ako sviatok spojený so strašidlami a s večierkami.

            Vedeli ste, prečo sa počas Halloweenu deti prezliekajú do kostýmov?

            Nosenie kostýmov sa prvýkrát rozšírilo v oblastiach Škótska, Írska a Walesu.

            Už od 16. storočia je zvykom chodiť v strašidelných kostýmoch od domu k domu a výmenou za koledu deti dostanú pohostenie v podobe sladkostí, koláčikov a iných dobrôt. Ľudia dodnes veria, že ak sa prezlečú za nadprirodzené bytosti, prekabátia a odstrašia tak zlých duchov, ktorí by im mohli ublížiť alebo pomstiť sa im.

            I deti z 8.oddelenia ŠKD si tento sviatok pripomenuli ,oblečené do rôznych masiek a kostýmov.Večierok sme si spestrili súťažami,tancom, i občerstvením.

                                                                                                         Mgr.Búryová Silvia

             

          • Ďalší projekt dokončený...

          • Vďaka podpore Mesta Trenčín a nášho Občianskeho združenia Komenský sa nám podarilo dokončiť na našej škole ďalší projekt. 

            Vytvorili sme priestor, kde sa budú konať stretnutia nášho inklúzneho tímu s rodičmi. Miestnosť bude slúžiť aj na individuálne sedenia žiakov so školským psychológom, výchovným a kariérnym poradcom, špeciálnym pedagógom a sociálnym pedagógom. Pre svoju ideálnu polohu (oproti zborovni) budú tieto priestory slúžiť aj na stretnutia učiteľov a rodičov nielen počas rodičovských združení. Projekt sa uskutočnil pod názvom "Vytvorenie komunitného priestoru  pre inklúzny tím v ZŠ Veľkomoravská". Za nové priestory sme vďační! (pridávame fotky nových priestorov a aj dve fotky pôvodnej miestnosti). Všetkým, ktorí sa o to zaslúžili a pomohli ĎAKUJEME!                      T.N.

          • Dejepisná exkurzia Modrá, Velehrad, Živá voda

          • Živá voda Modrá

            Areál vznikol na miestach bývalých mokradí. Pri vstupe nás upútala maketa 5 m veľkej vyzy a vypchaté zvieratá vyskytujúce sa pri vode.

            Najväčšia atrakcia je ale podvodný tunel, kde sme mohli vidieť nielen 2 m vyzu veľkú, ale nas našimi hlavami plávali i jesetery, šťuky, kapre a lipne.

            Tiež sme mohli vidieť úhora, sumcov a korytnačky písmenkové, ktoré sa u nás vo voľnej prírode síce nevyskytujú, ale ľudia ich často chovajú.

            Vonku je mólo a kúpacie jazierko, ktoré mali niektorí žiaci veľkú chuť vyskúšať. V areáli je i náučný chodník s výbehom praturov, ktoré sa na našom území vyskytovali, ale v 13. storočí boli vyhubené.

             

            Archeologický skanzen v Modré – Česká republika, je rekonštrukciou slovanského opevneného hradiska z čias Veľkej Moravy (9. storočie). Žiaci 7. ročníka, ktorí v minulom školskom roku navštívili staroveké mesto Carnuntum z čias Rímskej ríše (1. storočie) si mohli uvedomiť obrovský civilizačný rozdiel medzi týmito národmi a ich kultúrou. Veľká Morava bola prvým štátnym útvarom na našom území a priniesla jej obyvateľom vieru, písmo a zákony. Vďaka pôsobeniu Konštantína a Metoda na Veľkej Morave sa stala slovienčina  štvrtým bohoslužobným jazykom. Význam tohto štátu je pre ďalší vývoj nášho národa kľúčový a preto sa aj Preambula súčasnej Ústavy SR odvoláva na toto  jeho dedičstvo.

             

          • Záložka do knihy spája školy

          • Naši šikovní tretiaci sa opäť zapojili do česko-slovenského projektu pre základné školy s názvom Záložka do knihy spája školy. Žiaci vytvorili záložku do knihy, na ktorej stvárnili tému projektu Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov a poslali žiakom z pridelenej školy, ZŠ a MŠ Libhošť.
            Veríme, že naše záložky potešia žiakov partnerskej školy a budú súčasťou detských kníh.

            Mgr. Erika Lajčiaková

        • NASA SKOLA VYHRALA 2. MIESTO v Súťaži Strom ROKA
          • NASA SKOLA VYHRALA 2. MIESTO v Súťaži Strom ROKA

          • Naša škola v súťaži Strom roka vyhrala perfektné 2. miesto! Každý žiak mohol zahlasovať za

            jedného z dvanástich kandidátov.

            Výhra 150 eur bude použitá na výsadbu stromov v areáli našej školy. Tiež sme získali 50 eur na nákup výučbového materiálu pre žiakov.

            Školské kolo hlasovania ukázalo, že sa našim žiakom páčil strom platan javorolistý, ktorý rastie v Žiari nad Hronom. Naša škola mu poslala 139 hlasov. Nakoniec skončil vo finále na 2. mieste.

             

            V ankete o strom roka 2023 vyhrali tieto stromy:

            1. Dub letný – Pálffyovský dub spomienok, Malacky ( 4201 hlasov)

            2. Platan javorolistý, Žiar nad Hronom (2966 hlasov)

            3. Borovica lesná, Žilina ( 2112 hlasov)

            Celkovo sa do hlasovania zapojilo viac ako 19 tisíc ľudí.

            Víťazný Strom roka 2021 automaticky postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety

            Európsky strom roka. Prvé tri stromy dostanú súčasne odmenu v podobe dendrologického

            posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie.

             

            Výsledky súťaže a zoznam umiestnených stromov si môžete pozrieť tu:

            https://ekopolis.sk/aktuality/strom-ktory-si-pamata-prichod-palffyovcov-do-malaciek-500-rocny-dub-je-strom-roka-2023

          • Návšteva z „Južnej Ameriky“

          • Dňa 18.10., zavítala do 4. ,2. ,8. a 13. oddelenia ŠKD, vzácna návšteva, v podobe chráneného druhu korytnačky uhoľnej. Žiaci sa dozvedeli, odkiaľ tento druh pochádza, koľko rokov sa dožíva a do akej veľkosti dorastá, aké podmienky u nás musí mať na prežitie, ale aj zaujímavosti o tom, ako sa korytnačka stravuje a čo je pre ňu životu nebezpečné. Po krátkej prednáške, ju deti mohli nakŕmiť jabĺčkom , pohladkať si ju a následne sa s ňou odfotiť. Za zapožičanie korytnačky do našej školy, ďakujeme majiteľke Monike Ježíkovej. Korytnačke Klotylde, prajeme, aby sa dožila odhadovaných 80 rokov J

            Mgr. Barbora Hargašová - vychovávateľka

          • Korčuliarsky kurz 2.B

          • Dňa 2.10. - 6.10.2023 deti 2.B triedy našej ZŠ absolvovali základný korčuliarsky kurz na zimnom štadióne. Deti sa tešili na každý jeden deň kurzu. Ďakujeme 4 kvalifikovaným inštruktorom Miňovi, Tomášovi, Marcelovi a Rišovi, ktorí boli veľmi trpezliví, milí a vedeli deťom vytvoriť zábavnú atmosféru. Počas kurzu sme navštívili hokejové múzeum. Posledný deň kurzu deti absolvovali ľadovú olympiádu a odniesli si domov krásne ceny, diplomy a medaily.  

            Mgr. Bystrická Zuzana a Mgr. Rajnohová Janka

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia, dňa 11.10.2023 ( streda ) o 16.30 hod. sa uskutočnia triedne schôdzky rodičovského združenia v kmeňových triedach.  

        • DEŇ  ZÁCHRANY  SRDIEČKA  V  ŠKD
          • DEŇ ZÁCHRANY SRDIEČKA V ŠKD

          • Či snívaš a či bdieš,

            srdiečku vždy veriť smieš.

            Behaj, plávaj, korčuľuj,

            srdiečko si posilňuj.

            Srdiečko máš jediné,

            počúvaj ho pozorne.

            Záchranár Ti pomôže,

            keď srdiečko zastane.

            Záchranár si Ty i ja,

            všetci čo sa neboja.

            Zavolaj na 155-ku,

            podajú Ti pomoc všetku.

             

            Pri príležitosti Svetového dňa srdca a Dňa záchrany života  nás v ŠKD navštívil  Mgr. PhDr. Ľubor Krajčí MHA, MPH z Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v Trenčíne.  Pútavou formou s názornými ukážkami našim deťom priblížil  základné život zachraňujúce postupy. Profesionálnym prístupom vzbudil záujem detí o prácu záchranára.

            Touto cestou mu všetci ĎAKUJEME a sľubujeme, že 155-ku si zapamätáme.

            Mgr. Claudia PREKOPOVÁ

        • Strom roka na našej škole
          • Strom roka na našej škole

          • Naša škola sa opäť zapojila do hlasovacej súťaže o Strom roka. Naša škola sa do hlasovania zapojila po tretíkrát, ale súťaž sa koná už po 21. rok. Hlavnou myšlienkou súťaže je upriamenie pozornosti na ochranu životného prostredia, uvedomenie si dôležitosti stromov, hlavne v mestách.

            Každý žiak mal možnosť vybrať si z dvanástky finalistov. Svoj hlas mohol dať iba jednému z nich. Niekoho zaujal zvláštny tvar, vek iného lokalita. Celkovo sa do hlasovania zapojilo

            773 žiakov.

            Zoznam stromov, ktoré dostali najviac hlasov:

            1. miesto : strom č. 9 – Platan  javorolistý - počet hlasov: 139

            2. miesto: strom č. 5 –– Dub letný - počet hlasov: 96

            3. miesto: strom č. 2 –– Dub sivozelený - počet hlasov: 79

            Zoznam a výsledky ostatných stromov s počtom hlasov je na nástenke pri 5.D triede.

            V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2023 a automaticky postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur.

            Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

            Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 650 eur.

            Naša škola získala predminulý rok perfektné 2. miesto. Vysadená borovica himalájska na školskom dvore pochádza práve z tejto výhernej súťaže. Dúfame, že sa nám tento rok bude v súťaži tiež dariť.

          • Zbierka BIELA PASTELKA na našej škole - vyzbierali sme 396,04eur!

          • Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska každoročne organizuje verejnú zbierku Biela pastelka na celom území Slovenska. 22. septembra 2023 ste mohli stretnúť v uliciach miest a obcí Slovenska dobrovoľnícke tímy verejnej zbierky Biela pastelka. Patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam na Slovensku.
            Aj naša škola sa zapojila do zbierky, naši žiaci-dobrovoľníci 22.9. navštívili všetky triedy našej školy a rodičia prostredníctvom svojich detí mohli  prispieť do pokladničky. Odmenou im bola spinka alebo ceruzka v tvare bielej pastelky. Podarilo sa nám vyzbierať 396,04eur, ĎAKUJEME!!!,
            Ešte pripomínam, že naša škola sa aktívne zapája každý školský rok do dvoch dobročinných zbierok - je to teda  zbierka Biela pastelka na podporu nevidiacich a slabozrakých a druhou je  zbierka Deň narcisov na podporu ľudí, ktorí, bojujú s rakovinou ktorá prebieha obyčajne v apríli.   T.N.

          • ŠKD, Exkurzia - hrad M.Č. Trenčianskeho

          • Žiaci 2.B A 2.C triedy spolu s doplnenými štvrtákmi sa dňa 19.9.2023 zúčastnili exkurzie povesťami opradeného hradu Matúša Čáka Trenčianskeho a expozíciu detskej stavebnice Playmobil v budove kasárne. Deti si prezreli Dolné nádvorie, Studňu lásky, Južné opevnenie, Letnú vežu a Matúšovu vežu, Zápoľského palác z nádvoria. Prehliadku hradu sme ukončili spoločnou fotkou pri Studni lásky a deti si vypočuli povesť o studni ako symbolu lásky Omara a Fatimy. Pokochali sme sa jedinečnými pohľadmi na mesto Trenčín. Deťom sa najviac páčila výtava Playmobil, prezreli si hrad, rytierov a princezné zo stavebnice, mohli si ju vlastnoručne vyskúšať a so stavebnicou sa priamo pohrať.

            Z turistiky na hrad nás neodradil ani malý dáždik, deti si výlet užili.

            Mgr. Z.Bystrická a Mgr. I.Strečanská s deťmi 2.B a 2.C

          • Ovocno – zeleninový piknik – 4.ODDELENIE ŠKD

          • Dňa 19.9.2023, sme si v 1.A triede urobili piknik, ktorý bol plný zdravia a vitamínov. V nadchádzajúcom jesennom období, sme si tak doplnili dôležité látky, ktoré naše telo a imunitný systém potrebujú a zároveň sme hravou formou, preskúmali  rôzne chute a dobili energiu.

            Mgr. Barbora Hargašová - vychovávateľka

          • Regionálna výchova – Stará Skalka

          • V rámci OŽZ sme sa rozhodli s piatakmi a šiestakmi navštíviť Starú Skalku, ktorá je spätá so životom dvoch mníchov, pustovníkov sv. Andreja – Svorada a sv. Beňadika. Počas asi 8 km trasy pozdĺž cyklotrasy a ďalej od Malej Skalky náučným chodníkom sme prišli k najstaršiemu pútnickému miestu na Slovensku. Jaskyňa, ktorá je tu prepojená s kaplnkou je európskou raritou a benediktínsky kláštor, ktorý využíval podlahové kúrenie, bol tiež určite vo svojej dobe výnimočný. Vo vnútri jaskyne sme sa pokúsili nájsť odtlačok ruky sv. Beňadika, no určite sme objavili miesto, kde sa dá príjemne stráviť čas len kúsok od mestského ruchu a povinností.         

          • Korčuliarsky kurz

          • Druhý septembrový týždeň  žiaci z 2.A triedy absolvovali korčuliarsky kurz na Zimnom štadióne Pavla Demitru v Trenčíne. Pod vedením kvalifikovaných inštruktorov si  zábavnou a hravou formou osvojovali a precvičovali pohybové zručnosti  potrebné pre korčuľovanie. Každý deň po úvodnej rozcvičke čakali deti na ľadovej ploche zaujímavé úlohy. Prechádzali zakliatym lesom, v ktorom bývala Baba Jaga, po kontrole vlastnoručne vyrobených vodičských preukazov korčuľovali na ľadovom dopravnom ihrisku. V posledný deň sa zúčastnili ľadovej olympiády, kde ich prišli povzbudiť a odmeniť potleskom ich rodičia, starí rodičia, či súrodenci. Okrem krásnych zážitkov si deti odniesli na pamiatku „ľadový diplom“ a „ľadovú medailu“. Veľká vďaka patrí trénerom Miňovi, Tomášovi, Michalovi a Marcelovi.

          • 79. výročie Slovenského národného povstania

          • Prvý septembrový týždeň sme sa s našimi deviatakmi zúčastnili pietnej spomienky pri Pamätníku umučených na Brezine. Hoci 79. výročie SNP sme si pripomenuli 29.8., už tradične býva táto spomienka v čase školského vyučovania, aby sa jej mohli zúčastniť aj žiaci.

            Ako odznelo v príhovoroch, prvý krát sa nezúčastnil žiaden priamy účastník SNP, čo je o dôvod naviac, aby sme so žiakmi o týchto udalostiach hovorili a nezabudli, že slobodu si treba vybojovať a aká je aj v dnešných časoch krehká.                         Mgr. Lindenthalová

        • VESELÝ  ČLOVIEČIK  V ŠKD
          • VESELÝ ČLOVIEČIK V ŠKD

          • Človeče je známa hra,

            pri nej sa nik nehnevá.

            Človiečik si ty i ja,

            zahráme sa dovedna.

            Na tú hru sa všetci tešia,

            panáčikov z LEGA riešia.

            Farbu volia tú či tú,

            nech sa tímy nepletú.

            Od štartu až do domčeku

            trať zdoláme ďalekú.

            Kocka nám to rozhodne,

            kto je víťaz v tejto hre.

            Úsmevom sa všetko končí,

            v domčeku sa tešia všetci.

             

                                                                                            Mgr. Claudia PREKOPOVÁ