• Novinky

          • Korčuliarsky kurz

          • Žiaci 3.C a 3. D absolvovali týždenný kurz korčuľovania v spolupráci s o.z. Svet očami detí. Kurz prebiehal pod vedením kvalifikovaných inštruktorov korčuľovania, ktorí učia deti zábavnou a hravou formou korčuľovať. Počas kurzu sme navštívili aj hokejové múzeum na Dukle. Všetky zúčastnené deti korčuľovanie hravo zvládli a domov si odniesli diplom a medailu za úspešne absolvovanie.

          • Deň vody aj na našej škole

          • V piatok 22.marca je Svetový deň vody. Tento významný deň sa oslavuje už od roku 1993, pretože je nenahraditeľná a životne dôležitá. Cieľom tejto akcie je  upriamiť pozornosť na životne dôležitú úlohu vody vo všetkých ekosystémoch, v adaptácii na zmenu klímy, priemysle, poľnohospodárstve či v zásobovaní zdravotne bezpečnou pitnou vodou. 

            Príď preto v piatok do školy aj ty v modrom oblečení a vo svoje fľaške maj čistú vodu z vodovodu.

        • Zakúpili sme pre našich žiakov teqballový stôl
          • Zakúpili sme pre našich žiakov teqballový stôl

          • Teqballový stôl je umiestnený na školskom dvore, je určený hlavne pre žiakov 4. – 9. ročníka. Teqballové lopty budú k dispozícii pre žiakov 2. stupňa u učiteľov telesnej výchovy, pre žiakov 4. ročníka u vychovávateľa ŠKD Alexandra Drga.
            Okrem Teqballu, ktorý je najznámejším z TEQ športov, sa na tomto stole môžu hrať ďalšie športy ako napr. Teqvoly, Teqtennis, Teqpong a Qatch. Teqball sa hrá s futbalovou loptou, Teqvoly s volejbalovou loptou, Teqtennis s tenisovou loptičkou a Qatch s hádzanárskou loptou, sa tieto športy môžu hrať takmer za každého počasia.

            PRAVIDLÁ teqballu:

             

            Teqball sa môže hrať s rovnakými loptami ako vo futbale. Oficiálna a odporúčaná veľkosť lopty je 5. Teqball si buď zvolia hráči podľa vlastného výberu alebo sa môžu riadiť oficialnými pravidlami.

            Základné pravidlá teqballu:

            • Lopta sa musí vrátiť na súperovu stranu stola tak, aby sa hráč lopty dotkol najviac tri krát
            • Hráči sa nesmú dotknúť stola ani súpera
            • Hráči sa nesmú dotknúť lopty rukou (rameno je povolené)
            • Lopta sa nemôže dotknúť tej istej časti tela dva krát za sebou
            • Hráč nesmie vrátiť loptu tou istou časťou tela dva krát za sebou na súperovú stranu stola
            • Jeden set trvá do 12 bodov
            • Pri singles sa podanie strieda po 3 bodoch a pri doubles sa podanie strieda po 4 bodoch

            Teqball môžu hrať 2 hráči (hra pre dvojhry), 3 hráči (tzv. kanadská dvojica), 4 hráči (2 vs. 2) alebo aj viacerými hráčmi, ktorí sa budú točiť dookola – tzv. ,,kolotoč, ako pri Ping Pongu.

             

            V Trenčíne 20.3.2024                                            Mgr. Miroslav Šumichrast

        • 20.3. 2024 - riaditeľské voľno pre žiakov 6., 7. a 8. ročníka
          • 20.3. 2024 - riaditeľské voľno pre žiakov 6., 7. a 8. ročníka

          • Využívajúc zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní, jeho § 150 odst.5 a Vyhlášky MŠaV SR č. 518/2010 § 3 odst. 10, oznamujem Vám, že z dôvodu personálneho zabezpečenia Testovania - T9 2024 udeľujem žiakom 6., 7. a 8. ročníka riaditeľské voľno dňa 20. marca 2024 (streda)

            Vyučovanie žiakov 6., 7. a 8.ročníka bude riadne pokračovať vo štvrtok 21. marca 2024.

            Mgr. Miroslav Šumichrast, riaditeľ školy

          • Testovanie 9 2024

          • Testovanie 9 2024 z predmetov matematika slovenský jazyk a literatúra sa uskutoční 20. marca 2024 (školy s vyučovacím jazykom slovenským).

            Špecifikácie testov T9 2024 sú zverejnené na stránke NIVaM v časti Dokumenty na stiahnutie.

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 8.2. 2024 (štvrtok) sa v priestoroch KC Aktivity v Trenčíne konal 29. ročník OK v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko, kde sa v III. kategórii predstavila Emma Striežencová ( 7.B) s povesťou  Ako Selčania zabíjali žiera.

            Emma svojím výkonom zaujala nielen porotu, ale aj divákov , a preto jej patrí skvelé 1. miesto.

            Najbližšie sa predstaví na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 9.4. 2024 v ZŠ Na dolinách v Trenčíne.

            Emme držíme palce.

          • NAŠA RECITÁTORSKÁ PÝCHA, všetkým patrí veľká GRATULÁCIA!

          • Dňa, 04. marca 2024, sa naši - recitátorskí víťazi - zúčastnili obvodného kola celoštátnej postupovej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Táto súťaž sa konala v známych priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského. Konkurencia bola silná, no napriek tomu - Naša Štvorka - má štyroch recitátorov, ktorí postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční v magický dátum, 04. apríla 2024, v Melčiciach. Našim - štyrom mušketierom - budeme držať palce! Samozrejme, výkony všetkých našich žiakov, vo všetkých troch kategóriách, boli vynikajúce , no porota rozhodla nasledovne:


            Poézia
            1. kategória - 2. postupové miesto: Katarína Rozvadská
            2. kategória - 1. postupové miesto: Hanka Čičová
            3. kategória - 2. postupové miesto: Klára Chrastinová


            Próza
            1. kategória - 3. miesto: Filip Vavruš
            2. kategória - 2. postupové miesto: Oliver Gajdošík
            3. kategória - Diplom za úspešnú recitáciu: Kimberly Viktória Stašová


            Všetkým recitátorom ešte raz srdečne gratulujeme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu v tomto postupovom kole a do budúcna želáme i tým ďalším, veľa, veľa entuziazmu,  a radosti z jedinečnej krásy prednesu umeleckej literatúry!


            Zuzana Sýkorová

          • Palacinkový deň v ŠKD

          • Možno ani netušíte akých máte doma šéfkuchárov. Deti z 3.A a 3.C nám dnes v priamom prenose ukázali, čo dokážu v kuchyni.

            Stačí štipka dôvery a kvapka opatrnosti a aj vy sa o tom môžete presvedčiť.

        • *** RIO DE ŠKD ***
          • *** RIO DE ŠKD ***

          • Ja som princ, ty si drak,

            princezné si chceme vziať.

            Do tanca vziať v tejto chvíli,

            sambu, rumbu vyskúšali.

            Spev a tanec s muzikou,

            počuť bolo ďaleko.

            Mgr. Claudia PREKOPOVÁ

          • Návšteva knižnice

          • Dňa 28.2. 2024 žiaci z 3.C a D navštívili detské oddelenie Verejnej knižnice v Trenčíne.
            Zoznámili sa s náučnou literatúrou aj beletriou. V tajomnej komnate im pani knihovníčka prečítala úryvok z knihy B .Jobusa Láskavé rozprávky.
            Deti sa potom prakticky oboznámili s prácou knihovníka. Triedili knihy a časopisy.
            Nakoniec si čítali z kníh podľa vlastného výberu.
            V knižnici sa im páčilo, lebo sa rozhodli, že sa stanú čitateľmi a odniesli si domov na vyplnenie zápisné lístky.

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • Začiatkom februára sa už tradične konalo na našej škole Okresné kolo dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovalo 8 žiakov, ktorí postúpili zo školského kola. Úspešnými riešiteľmi vo svojej kategórii boli: Eliška Halušková (9.B), Barborka Ševčíková (9.B), Patrik Dibala (8.A), Laura Ranincová (7.C), Natália Balážová (7.A). Najväčší úspech dosiahli žiaci Karolína Veisová (6.A) a Ondrej Beták (8.B), ktorí skončili na 3. mieste. Srdečne Blahoželáme!

          • MEDZI NAMI...

          • Po jarných prázdninách sa žiaci 2. stupňa zúčastnili hudobno-motivačného predstavenia MEDZI NAMI. Medzi nami je mnoho odlišných ľudí, ktorí spolu denne prichádzajú do kontaktu a musia sa naučiť navzájom sa akceptovať a vychádzať spolu. O tom, že to nie je vždy jednoduché sa presviedčame každý deň. A žiaľ nie sú to len historické udalosti akými bola 2. svetová vojna, alebo vojna v Juhoslávii, ale aj súčasná vojna na Ukrajine, či v pásme Gazy. Preto poučme sa z histórie a buďme k sebe vnímavejší a najmä ľudskejší...Ďakujeme.

            Prezentačné video: 

            https://youtu.be/e9QzVuX9At8?si=8CJkYrVuMd6SKKfH

          • Fašiangový karneval ŠKD

          • Fašiangový čas prináša zábavu, radosť a veselosť. Detský karneval v tomto čase je milou tradíciou. Tak tomu bolo aj v našom ŠKD. Obdobie očakávania a prípravy masky vystriedal deň, na ktorý deti netrpezlivo čakali. V pondelok, 12. februára, sa krásne vyzdobená trieda premenila na miesto plné fantázie, kde sa spolu v dobrej nálade zabávali princezné s čarodejnicami, zvieratkami, kovbojmi. Deti sa veselo zabávali, šantili a tancovali. Ukázali aj niečo zo svojej šikovnosti v rôznych súťažiach. Nechýbala ani sladká odmena. Bolo to príjemné a zábavné popoludnie.
            Ďakujeme všetkým, ktorí sa na príprave karnevalu podieľali. Už teraz sa tešíme na ďalší karneval.

            Za ŠKD Mgr.Bystrická Zuzana

             

          • 2 % z dane

          • Vážení rodičia a podporovatelia ZŠ Veľkomoravskej Trenčín!

                             
                   Obraciam sa na Vás s prosbou ako riaditeľ školy za všetkých členov Občianskeho združenia Komenský, ktorí chcú pre žiakov našej školy a pre školu získať čo najviac prostriedkov. Minulý školský rok sa nám podarilo získať v rámci 2 % ( 3 % ) Vašich daní 12.315,56 €, čo predstavovalo jednu z najvyšších súm prijatých prostriedkov nášho školského o.z.  

                 Financie použité na nákup ďalších drevených boxov pre žiakov druhého stupňa, nákup školských pomôcok, financovanie spoluúčastí grantov mesta Trenčín, príspevky žiakom 9. ročníka na ich slávnostnú rozlúčku, nákup odmien pri žrebovaní odovzdaných vyhlásení z 2 % daní, nákup hracích prvkov pre ŠKD ( lanová pyramída a tunelová zostava ), platba za Arakovo – prezentácia exotického vtáctva počas osláv školy, nábytok do priestorov inklúzného tímu a i.

                 Prostriedky získané v nasledujúcom výnose z 2 %budú použité na realizáciu a dokončenie školského altánku ( exteriérovej učebne ) – máme už vydané stavebné povolenie a ďalšom zatraktívnení nášho školského exteriéru – nákup ďalších hracích a relaxačných prvkov na školský dvor a zastrešené stoly a lavičky pred triedy 1. ročníka.

                     Dobrou motiváciou pre našich žiakov býva i tá skutočnosť, že za každé prinesené vyhlásenie o poukázaní 2 % získa žiak  1  lístok v žrebovaní. Vyhlásenia  2 % spolu s Potvrdením o zaplatení dane je nutné doniesť na sekretariát školy. V prípade, že ste darovali 2% dane v daňovom priznaní, doručte nám kópiu o darovaní, aby žiak mohol byť zaradení do žrebovania.  To sa koná pri vyhodnotení školského roka na konci júna a žiaci sa môžu tešiť tak ako minulý rok na super ceny :


            1. cena – párty reproduktor alebo elektrická kolobežka alebo notebook

                                ( o cene rozhodnú hlasovaním cez Edupage naši žiaci )


            2. cena – bezdrôtové slúchadlá
            3. cena – volejbalová lopta

                    Žiak s najväčším počtom Vyhlásení bude mať jednak väčšiu šancu vyhrať párty reproduktor a zároveň minimálne vyhráva bezdrôtový reproduktor JBL

                   O. z. Komenský pri ZŠ Veľkomoravská Trenčín sa bude snažiť čo najviac pomáhať našim žiakom.  Tlačivo 2 % z daní nájdete v prílohe pod týmto oznamom, ďalej na našej webovej stránke a papierové tlačivá sú k dispozícii na sekretariáte školy.
                    Za Vaše 2 % daní vopred veľmi pekne ďakujeme.


             
             V Trenčíne 16.2.2024                                  Mgr. Miroslav Šumichrast, riaditeľ školy